Teknoloji Fakültesinde ‘Mustafa Kemal Atatürk ve Çanakkale’ Konulu Konferans Düzenlendi

23.03.2022

Teknoloji Fakültesi Kültür Günleri etkinliklerinin 2’ncisi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Aydın’ın konuşmacı olduğu “Mustafa Kemal Atatürk ve Çanakkale” konulu konferansla gerçekleştirildi.

Teknoloji Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Konferansa dekan, öğretim üyesi, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Çanakkale Savaşlarının 107. yıl dönümünden bir gün önce gerçekleşen konferansta Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Aydın bir konuşma yaptı.

Prof. Dr. Mithat Aydın Türk ulusunun bağımsızlığı ve vatan savunmasında cepheden cepheye atılan şehit ve gazileri rahmetle anmanın bir vatandaşlık ödevi olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Çanakkale Savaşlarının Birinci Dünya Savaşı içinde Türk ve dünya tarihi açısından ayrı bir yerinin olduğunu dile getirerek savaşın önemini şu şekilde ifade etti: “Çanakkale Cephesi İngiliz Deniz Kuvvetleri Bakanı W. Churchill’in bir savaş planı üzerine açılmıştır. Bu plana göre Çanakkale geçilerek İstanbul işgal edilecekti. Bu suretle Osmanlı Devleti savaş dışı kalacağından doğudaki cepheler kapanacak. İngilizler Mısır’daki kuvvetlerini savaşın ana eksenini oluşturan Avrupa kıtasına taşıyacak. Çar’ın muhaliflerinin büyük güç kazandığı Rusya’ya yardım edilecek. Balkanlar’daki dengeler İtilaf devletleri lehine şekillenecekti. Ancak denizden geçemedikleri Çanakkale’yi kara savaşlarıyla yarımadayı ele geçirerek geçmeye çalıştılar. Ancak Türk askerinin kahramanlığına, üstün askeri deha ve stratejisine yenik düştüler. Kara Savaşlarında ‘Arıburnu ve Anafartalar Kahramanı, İstanbul’u kurtaran komutan’ olarak şöhret bulan Mustafa Kemal, Churchill’in deyimiyle ‘kaderin adamı’ olarak rol oynadı. Çanakkale Savaşı’nın I. Dünya Savaşı’nı en az iki sene uzattığı Avrupa’da yaygın bir kanıydı. Onun için İngiltere Başbakanı D. Lloyd George Türklere en sert cezanın verilmesi gerektiğini savunmuş, Millî Mücadele yıllarında da bu öfkesini ‘Doğu Sorununu çözmesi ümidiyle Yunanlılara her türlü desteği vermiştir. Çanakkale Savaşı, bir sondu ama aynı zamanda bir doğuştu. Osmanlı İmparatorluğu çökerken Anadolu’da inşa edilen yeni Türkiye Devletinin de temellerinin atıldığı bir coğrafya idi. Çanakkale Savaşı bağımsızlık ve vatan savunması için yakılan ateşin kıvılcımıydı.  Çanakkale Türk ulusunun yaşamak için verdiği mücadelenin destansı bir hikâyesidir. Çanakkale Savaşı Türk ulusal lideri Mustafa Kemal’i Atatürk yapan coğrafyadır.”

Konferansta ayrıca Prof. Dr. Aydın, Mustafa Kemal’in Doğu Anadolu ve Suriye-Filistin cephelerinde oynadığı rol hakkında kısa bir bilgi verdi. Buradaki başarısının Suriye’deki Türk kuvvetlerinin geri çekilmesini mümkün kıldığını ve bunun Anadolu’da verilecek olan Türk İstiklal Savaşı’nın askeri gücünü temin ettiğini söyledi. Aynı zamanda Mustafa Kemal’in Kara Savaşı’nda kazandığı başarı ile Türkiye’nin millî sınırını çizdiğini dile getirdi.

Konferansın sonunda katılımcıların ve öğrencilerin memnuniyet duygularını ifade etmelerinin ardından Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Ağdağ yaptığı kısa konuşmada şunları dile getirdi: “Öğrencilerin akademik çalışmalarının yanında kültürel anlamda da gelişimlerine katkı sağlayacak olan bu tür bilgilendirici faaliyetlerin belli aralıklarla Fakültemizde devam ediyor.’’.

Tarih bilgimize ve kültürümüze sağladığı katkılardan dolayı Prof. Dr. Mithat Aydın’a teşekkür belgesi ve Türk bayrağı Dekan Prof. Dr. Osman Nuri Ağdağ tarafından takdim edildi.

İlgili Haberler