Tavas MYO ve Tavas Sağlık Hizmetleri MYO’da “18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi” Konulu Konferans Düzenlendi

21.03.2024

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tavas Meslek Yüksekokulu (MYO) ve Tavas Sağlık Hizmetleri MYO tarafından düzenlenen “18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi” konulu konferans PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Akalın tarafından verildi.

Tavas MYO Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe; Tavas Kaymakamı Tarık Yerlikaya, PAÜ Genel Sekreteri Tamer Ceylan, PAÜ Sağlık Kültür ve Spor (SKS) Daire Başkanı Önder Kompas, Denizli Müze Müdürü Nail Uyar, Tavas Belediyesi Başkan Vekili Osman Hıra, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çöllü, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ali Söylemez başta olmak üzere protokol üyeleri katılım sağladı. Konferans açılış konuşmasında Tavas MYO ve Tavas Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Doç. Dr. Selim Parlaz ve Tavas Kaymakamı Tarık Yerlikaya, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin önemini öğrencilere vurguladı. Konferansın devamında Pamukkale Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Okan Toker’in “Çanakkale Deniz Zaferi” konulu video gösterimi yapıldı.

Konferans, PAÜ Rektör Yardımcısı ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Tarih Bölümü Yakın Çağ Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Akalın’ın “18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi” konulu konuşması ile devam etti. Prof. Dr. Durmuş Akalın hem Çanakkale’nin coğrafi konumundan hem de stratejik konumundan bahsederek “18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi”nde 18 Mart 1915 tarihinin önemini katılımcılara aktardı. Prof. Dr. Akalın: “Otuz üç mil uzunluğunda beş bin metre genişliğinde olan Çanakkale Boğazı üç boğumdan oluşur. Bunlardan birincisi, methalden (boğaza giriş yerinden) Kepez burnuna kadar devam eder. İkinci boğum, Kepez burnundan Kilidülbahir önündeki en dar yere kadar gelir. Üçüncü boğum ise Kilidülbahir’den Marmara Denizi’ne kadar devam eder. Bölgenin tahkimatı bu coğrafik yapıya ve şartlara uygun olarak hazırlanmıştır. Çanakkale, karadan yapılacak saldırılara karşı daha zayıf bir durumdaydı. 18 Mart 1915 tarihi; Çanakkale Boğazı’nı geçmeye teşebbüs eden Amiral J. De Robeck komutasındaki İngiliz ve Fransız donanmalarının ağır zayiat vererek başarısız kalışı düşman donanması yedi saat süreyle tüm boğaz tahkimatını ateş altına almışsa da bu girişim, kıyı topçusunun etkili karşı ateşi sayesinde sonuçsuz kalmıştır. Bu deniz savaşında Nusret Mayın Gemisi’nin döşediği mayınlar düşman donanmasına ağır kayıplar verdirmiştir. Seyit Onbaşı’nın top mermisini namluya tek başına sürmesi savaşta seyrin değişmesinde çok önemli bir dönüm noktası olmuştur. Çanakkale’de deniz ve kara savaşlarının yanı sıra hava savaşları da yapılmıştır. Çanakkale Savaşları, Mondros Ateşkes Antlaşması’na kadar devam etmiştir.” dedi.

Konferans, konuşmacılara hediye takdiminden sonra gerçekleştirilen toplu fotoğraf çekimi ile sona ermiştir.

İlgili Haberler