PAÜ’den Türkiye’nin İlk Orman Okulu Projesi

09.09.2022

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı tarafından desteklenen ilk ‘Orman Okulu’ projesi olan Doğada Serüven Başlıyor ‘Orman Okulu’ projesi, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ve ilgililerin katılımı ile gerçekleştirildi.

TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları’ kapsamında desteklenen Doğada Serüven Başlıyor ‘Orman Okulu’ projesi Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Taşkın Ekici’nın yürütücülüğünde 5 Eylül 2022 tarihinde başladı. TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı tarafından desteklenen ilk ‘Orman Okulu’ projesi olan etkinliğin açılışına Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Rektör Yardımcıları; Prof. Dr. Necip Atar ve Prof. Dr. Selçuk Yüksel, Orman Bölge Müdürü Erhan Çetinkaya, Çevre Şehircilik İl Müdürü Yardımcısı Ramazan Damacı, TEİAŞ 21. Bölge Müdürü İlker Bal, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İsmail Sevimler ve Milli Eğitim Ar-Ge Şube Müdürü Yasin Temel, proje eğitmenleri, öğrenciler ve veliler katıldı.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Fatma Taşkın Ekici açılışta yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Doğayı sevmek, insanı sevmektir. Doğayı benimsemek ve içselleştirmek kendini onun bir parçası olarak görmektir. Bir bütünün parçaları olduğunun farkına varmaktır. Dünyamızda çevresel problemler görünür olmaya başladıktan sonra çevreye yönelimin ilk odağı ormanlar olmaya başlamış eğitimin dört duvara takılmayıp her yerin eğitim alanı, her anın da eğitim zamanı olduğunun altını çizerek özellikle kalabalık şehirlerde çocukların doğa ile geçirdikleri vakit giderek daralmakta çocuk ve doğa arasındaki etkileşim azalmaktadır. Yedi gün sürecek olan projede İlk Yardım Eğitimi, Plastikleri Yeşillendiriyoruz, Kökten Yaprağa Yeşilin Ritmi, Merhaba Dostum Böcekler, Yaban Hayatı Sakinlerini Tanıyalım, Doğadaki Tasarım Biyomimikri, Monobaskı Tasarımda Sürdürülerbilirlik gibi birçok atölye ve etkinlik gerçekleştirilecektir.”

Açılışta konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, projede emeği geçenlere teşekkür ederken, bu projenin Üniversite ve Denizli adına önemine değindi. Bu projenin Üniversitenin temel vizyonunda bulunan yenilikçi eğitim-öğretim uygulamalarına öncü olan, değer üreten ve bu değeri şehirle bütünleştiren bir proje olduğunun altını çizdi. Rektör Prof. Dr. Kutluhan sözlerinin devamında şunları söyledi: “Gelecek nesillerimize bırakacağımız en önemli miraslardan bir tanesi tüm canlılara yaşanılabilir bir doğa bırakmak ve evlatlarımıza doğa sevgisini aşılamaktır. Doğada yaşayan tüm canlılara özen göstererek büyüyen nesiller, inanıyorum ki dünyamızı daha çok güzelleştirecektir. Doğa dostu kampüsümüzde böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan ve çocuklarımız ile bir arada olmaktan dolayı son derece mutluyum. Doğa ile savaşmak yerine onu koruyarak birlikte kardeşçe yaşamayı öğrenmeye çalışmalıyız. Sizler çok şanslısınız! Bu proje sayesinde doğayla birlikte kardeşçe yaşamayı öğreneceksiniz! Hepinize başarılar diliyorum.”

Doç. Dr. Fatma Taşkın Ekici, desteklenmeye hak kazanan projenin amacı ve içeriği hakkında şunları kaydetti: “Projenin hedef kitlesi 5. ve 6. sınıf öğrencileri olarak belirlenmiştir. Toplamda 30+1 öğrenci yer almaktadır. Erkek öğrencilerden bir tanesi görme engelli olup +1 ek kontenjan olarak projeye dahil edilmiştir.”

Projenin amacı farklı nedenlerden dolayı doğadan kopuk yetişmek zorunda kalan öğrencilerin okul dışı öğrenme ortamlarından biri olan orman okulunda hem kendini hem de çevresini tanıma fırsatı yakalaması ve çevreye yönelik farkındalık oluşturmasıdır. Bu proje ile gerçek öğrenme ortamlarından biri olan doğa ile öğrenme ortamının öğrencilerde geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Proje ekibi bir yürütücü, üç uzman, bir sağlık görevlisi, on beş eğitmen, dokuz rehber olmak üzere toplamda yirmi dokuz personelden oluşmaktadır.

 

 

İlgili Haberler