PAÜ’de ‘8 Mart’ Bir Dizi Etkinlikle Kutlandı
“8 Mart Dünya Kadınlar Günü” PAÜ’de bir dizi etkinlikle kutlandı. Kadının sosyal hayat ve iş hayatındaki yeri ile toplumsal cinsiyet eşitliği konuları panel ve konferanslarda ele alınırken, Öğr. Gör. Yüksel Hancıoğlu, 12’nci kişisel sergisini sanatseverlerin beğenisine sundu.
“8 Mart Dünya Kadınlar Günü” kapsamında Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)’de bir dizi etkinlik düzenlendi. Etkinliklerin ilki PAÜ Turizm Fakültesi Hierapolis Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Konferansı oldu. Konferansta PAÜ’lü Öğretim Üyeleri; Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nergis Biray ve Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Susar sunum gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Nergis Biray, sunumunda geçmişten, Cumhuriyet’in ilk yıllarına, kadının toplumsal hayatta yer edinmesi adına yapılan çalışmalar ve tarihi süreçte yaşanılan gelişmeleri ele aldı. Konuşmasında ilk olarak Türkistan’da başlayıp Osmanlı Devleti’nde gelişen aydınlanma hareketinin başlamasına değinen Prof. Dr. Biray, ilk Türk aydınlanma ve reform hareketlerinin 19.yy’ın ikinci yarısında başladığını ve bu aydınlanma hareketinde kadınların önemli roller üstlendiğini söyledi. Bu süreçte Gaspıralı İsmail’in 1906 yılında yayınlanan, kızı Şefika Gaspıralı’nın yöneticiliğini yaptığı “Alem-i Nisvan” (Kadınlar Dünyası) isimli dergide kadınları ilgilendiren konulara ağırlık verdiğini, bu derginin aydınlanma, teşvik ve yönlendirme amacı doğrultusunda yayın yapıldığını ifade etti. Gaspıralı’nın romanlarında yine dört farklı kadın tasvirlerine yer verdiğini hatırlatan Prof. Dr. Biray, Ziya Paşa, Namık Kemal, Ahmet Mithat Efendi, Halide Edip Adıvar ve Hüseyin Rahmi Gürpınar gibi yazar ve şairlerin kadın haklarını savunan eserleri olduğunu hatırlattı. Gaspıralı İsmail, Ziya Gökalp ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk kadını konusunda fikirleri ve bu alanda yaptıkları çalışmalara değinen Prof. Dr. Nergis Biray, ülkemizde Türk Kadını konusunda en önemli değişim ve gelişimlerin Mustafa Kemal Atatürk’ün döneminde hayata geçirildiğinin altını çizdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; eğitimde, hukukta, siyasette ve sosyal alanda kadının yeri konusunda önemli reformları hayata geçirdiğine dikkat çekti.
Konferansın ikinci konuşmacısı Prof. Dr. Fatma Susar ise akademik camiada kadın konusunu ele aldı. Konuşmasında ilk olarak kişinin, kendine koyduğu sınırın üzerine çıkamaması durum olan cam tavan sendromunu açıklayan Prof. Dr. Susar bu sendromun, 1970’li yıllardan itibaren kadının; politika, işletme, sanayi ve yönetim gibi alanlara katılımının artmasının bir ürünü olarak ortaya çıktığını söyledi. Kadınlar ve erkeklerin iş hayatına yönelik yapılan bilimsel çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre, kadın yöneticilerin erkek yöneticiler kadar yönetim konusunda başarılı olduğunu, hatta kimi zaman kadınların daha üstün olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Fatma Susar, sözlerinin devamında Türkiye’deki kadın akademisyenlerin durumunu ele aldı. Akademik camiada kadınların, ilk olarak 1932-1933 eğitim-öğretim yılında Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi’nde muallim kadrosunda kendilerine yer bulduğunu dile getiren Prof. Dr. Susar, dünya çapında yapılan bir araştırmaya göre, en çok kadın akademisyen bulunan ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.
‘Sanat ve Kadın’ Konuşuldu
Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında PAÜ’de düzenlenen bir diğer etkinlik Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen “Sanat ve Kadın” paneli oldu. Engin Aksel Konferans Salonu’nda yapılan panel Prof. Dr. Nuray Mamur moderatörlüğünde gerçekleşti. Panele Doç. Dr. Hatice Nilüfer Süzen, Doç. Dr. Görkem Utku Alparslan, Arş. Gör. Elif Çakıroğlu, Arş. Gör. Dr. Ceren Tekin Karagöz ve Uzman Bahar Bilici Öztürk konuşmacı olarak katıldı.
Panele Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Can ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Tuncel, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Efe Akbulut, PADAM Müdürü Doç. Dr. Feyza Tokat, Çocuk Üniversitesi Müdürü Doç. Dr. Fatma Taşkın Ekici, öğretim elemanları ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Panelde, dünyadan ve ülkemizden kadın sanatçılar Cindy Sherman, Maria Primachenko, Camille Claudel, Frida Kahlo, Yayoi Kusama, Nur Koçak ve Ioanna Kuçuradi’nin yaşam ve sanat hayatları ele alındı.
Panelin ardından panelistlere dekanlar ve kadın merkez müdürleri tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
Öğr. Gör. Hancıoğlu Eserlerini Beğeniye Sundu
PAÜ Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğr. Gör. Yüksel Hancıoğlu, 12’nci kişisel sergisi olan “Baharı Beklerken”i Eğitim Fakültesi Fuaye Sergi Alanı’nda sanatseverlerle buluşturdu. Serginin açılışına; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kısaç, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Can, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Efe Akbulut, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekiye Melek Küçükatay, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda sanatsever katıldı.
Açılış öncesinde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kısaç, kadın öğretim üyeleri ve öğrencilerin Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarken kendilerine karanfil takdim etti. Açılışın ardından sergiyi gezen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kısaç ve davetliler Yüksel Hancıoğlu’ndan eserler hakkında bilgi aldı.
Öğr. Gör. Yüksel Hancıoğlu’nun tuval üzerine akrilik boya çalışmalarından oluşan ve 24 eserin yer aldığı “Baharı Beklerken” isimli kişisel sergisi, 15 Mart 2022 tarihine kadar Eğitim Fakültesi Fuaye Sergi Salonu’nda sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.
“Kabuğunu Kıran Kadınlar”
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenlenen diğer bir etkinlik PAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, “Kabuğunu Kıran Kadınlar” isimli panel oldu. Prof. Dr. İsmail Çetişli Konferans Salonunda düzenlenen panelde, Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve aynı zamanda Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nergis Biray, Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Arslan Kartal ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Çetindaş konuşmacı olarak yer aldı.
Panelde; Prof. Dr. Nergis Biray “Aydınlanma Hareketi İçinde Türk Kadını”; Doç. Dr. Aslıhan Arslan Kartal “Bilim Yolunda Türk Kadınları” ve Doç. Dr. Dilek Çetindaş “Kadın” isimli sunumlarını aktardılar.