PAÜ Turizm Fakültesi’nde “İşitme Engellilerle İletişim” Konuşuldu

27.05.2022

Pamukkale Üniversitesi Turizm Fakültesi, Dr. Öğr. Üyesi Burçin Kırlar Can tarafından yürütülen “Erişilebilir Turizm” dersi kapsamında “İşitme Engellilerle İletişim” konulu söyleşiye ev sahipliği yaptı.

Engelliliğe yönelik bilinci arttırma amacıyla gerçekleştirilen söyleşiye Denizli İşitme Engelliler Derneği (DİED) Başkanı İbrahim Çelebioğlu ile işaret dili tercümanları ve eğitmenler Fatma Dersal ve Kudret Çelebioğlu davetli konuşmacı olarak katıldılar.

Dr. Öğr. Üyesi Burçin Kırlar Can tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından kendisi de işitme engelli olan DİED Başkanı İbrahim Çelebioğlu tarafından öğrencilere kişisel deneyimleri ve işitme engelli bireylerin yaşadıkları iletişim sorunları anlatıldı. İşaret Dili Tercümanı ve Eğitmen Kudret Çelebioğlu, bir CODA (Child of Deaf Adult) olarak işitme engelli ebeveynler ile büyümenin kendi hayatını nasıl şekilllendirdiğini ve kariyer gelişimindeki etkilerini paylaştı. İşitme engelliler açısından doğru iletişimin hayati önemini vurgulayan Çelebioğlu, konunun turizm sektöründe de titizlikle ele alınması gerektiğine dikkat çekti. İşaret dilinin önemine ayrıca değinen tercüman ve eğitmen Fatma Dersal da öğrencilere İşaret Dili ile hakkında temel bilgiler verdi.

Etkinliğe katılan öğrenciler ve akademisyenler işitme engelliler ile nasıl empati kurmaları ve nasıl iletişime geçmeleri gerektiğine dair önemli bilgiler edindiler. Söyleşi sırasında karşılıklı iletişimi sağlamak için tercüman konuşmacılar tarafından hem işaret dili ile hem de dinleyiciler için sözlü çeviriler yapıldı. Etkinlik, konuşmacılara takdim edilen teşekkür belgeleri ile son buldu.

İlgili Haberler