‘Kadın Dokunuşu’ Sergisi Stratonikeia’da Sanatseverlerle Buluşturuldu

14.06.2022

Pamukkale Üniversitesi Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca başkanlığında kurulan Elibelinde Grubu’nun “Kadın Dokunuşu” adını verdikleri 3’üncü geleneksel tekstil sanatları sergisi Muğla- Yatağan Stratonikeia Antik Kenti’nde açıldı.

Sergi açılışına, Yatağan Kaymakamı Onur Kökçü, Belediye Başkan V. Doğan Şahin, Başkan Yardımcısı İsmail Kaya, Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Muğla Üniversitesi Yatağan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Kerim Bender, Muğla Müze Müdürü Gülnaz Savran, 14 farklı üniversiteden akademisyenler, Eskihisar Mahalle Muhtarı Cafer Ateş ve sanatsever davetliler katıldı.

Prof. Dr. Bilal Söğüt yapmış olduğu açılış konuşmasında antik kentin tanınırlığını artırmak için her türlü etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Elibelinde Grubu adına grup başkanı Doç. Ayşegül Koyuncu Okca açılış konuşması yaptı ve konuşmasında şu ifadelere yer verdi. “Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın hastalık öncesi son sergimizi Stratonikeia Antik Kentinde 2019 yılında yapmıştık. Kaldığımız yerden yeniden başlamak amacı ile bu yılki sergimizi de Stratonikeia Antik Kentinde yapmaya karar verdik. Grup üyelerine çağrıda bulunduğumda Türkiye’deki 14 farklı üniversitede görev yapan konularının uzamanı hocalar, Kültür Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı sanatçı tanıtım kartına sahip ve genç sanatçılar, bu çağrıya memnuniyetle cevap verdiler ve sergide yer alan eserleri çok kısa bir süre içerisinde ortaya çıkardılar. Her birine ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. 10-17 Haziran 2022 tarihleri arasında açık kalacak olan sergiye sanatseverlerin ziyareti bizleri çok mutlu edecektir. Bugün Sergi etkinliğimizin yanı sıra çeşitli atölye çalışmaları da konunun uzmanı hocalarımız tarafından Eskihisar Köy meydanında gerçekleştirilecektir. Tüm sanatseverlere faydalı bir etkinlik olmasını diliyorum”.

Gerçekleştirilen açılış konuşmalarının ardından “Kadın Dokunuşu” sergisine emeği geçen sanatçılara, teşekkür belgeleri verildi.  Yatağan Kaymakamı Onur Kökçü tarafından Grup adına grup başkanı Doç. Ayşegül Koyuncu Okca’ya çiçek takdim edildi. Programın devamında antik kentte yer alan Selçuk Hamamı ve atölye çalışmaları gezildi.

Elibelinde Grubu ve Çalışmaları

Elibelinde Grubu, 2019 yılında Pamukkale Üniversitesinden Doç. Ayşegül Koyuncu Okca başkanlığında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden Doç. Naime Didem Öz ile birlikte kurulmuştur. Çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin yanı sıra bağımsız sanatçıların da bulunduğu bir gruptur. Geleneksel Türk sanatlarını siyasi ve ideolojik fikirlerden uzak kalarak ve özünü koruyarak yaşatmayı kendine amaç edinmiştir. Bu amacını gerçekleştirmek için de özellikle genç sanatçılara destek olmak grubun öncelikleri arasında yer almaktadır. Elibelinde Grubu, özellikle dokuma, keçe, örgü, işleme, deri vb. geleneksel Türk sanatları alanındaki özgün eserlerin sergilenmesi amacı ile kurulmuş, çoğu farklı üniversitelerde görev yapan akademisyenlerden oluşan bir gruptur. Elibelinde Grubu gerçekleştirdiği çeşitli etkinlikler ile (sergi, çalıştay, atölye vb.) Türk kültürünün ve geleneksel tekstil sanatlarının tanıtımını yapmak ve yaymak istemektedir. Elibelinde Grubu, öncelikli olarak ulusal düzeyde Anadolu’nun çeşitli kentlerinde, daha sonra da uluslararası platformlarda yer almayı amaçlamaktadır.

Grubun ilk sergisi 1-8 Mart 2019’da, Aydın ili Efeler ilçesi Belediye Başkanlığının ev sahipliğinde, Milli Aydın Bankasında “Elibelinde-1 Geleneksel Tekstil Sanatları Sergisi” adı ile açılmıştır. Grubun ikinci sergisi ise 4 Mayıs-30 Haziran 2019 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Müze Müdürlüğü, Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanlığı ile Stratonikeia-Eskihisar Kültür Dayanışma Derneğinin ortak ev sahipliğinde, “Elibelinde-2 Geleneksel Tekstil Sanatları Sergisi” adı ile Stratonikeia Antik Kentinde açılmıştır.

Elibelinde Grubu, 3. Sergisini Kanuni Sultan Süleyman’ın Muğla’dan geçişinin 500. yılı nedeni ile yine Stratonikeia Antik Kentinde açmıştır. Sergi etkinliğinin yanı sıra, Çarpana Dokuma (Melek Günday), Deri Süsleme (Saadet Nihal Çoşkun), Doğal Boya (Benan Bayram), Keçe (Fatma Gül Girgiç), Kırk Yama (Lale Tekin Genç), Kilim Dokuma (Ayşegül Koyuncu Okca), Kumaş Dokuma (Ebru Çatalkaya Gök), Linol Baskı (Seval Fidan), Nakış (Aynur Serinkan) ve Yazmacılık (Naime Didem Öz) atölye çalışmaları da gerçekleştirilmiştir. 

İlgili Haberler