İletişim Fakültesi’nde “İş’te Yükseliş” Etkinliği Gerçekleştirildi
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İletişim Fakültesi ev sahipliğinde kariyer gelişimi ve iş fırsatlarının konuşulduğu “İş’te Yükseliş” söyleşisi gerçekleştirildi.
Hierapolis Konferans Salonu’nda yapılan etkinlikte ADM Elektrik İşe Alım ve Yetenek Yönetimi Yöneticisi Ayşe Barım, KOSGEB Denizli İl Müdürü Dr. Aziz Acar ve İŞKUR Denizli İl Müdürü Fatih Işık konuk oldu.
Moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatma Yasa’nın yaptığı söyleşi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı İletişim Topluluğu iş birliği ile gerçekleştirildi. Dünyanın her alanda hızlı bir değişim ve dönüşüm sürecinde olduğunu belirten Doç. Dr. Fatma Yasa, bu süreçte herkesin kendisini geliştirme ihtiyacı olduğunu belirterek iş hayatı beklenti ve ihtiyaçlarının değiştiğinin altını çizdi. Etkinliğe katılımlarından dolayı konuklara teşekkürlerini sunan Yasa, konuklardan kendi tecrübelerini ve hâlihazırda çalıştıkları kurumların gençlere ne gibi fırsatlar sunduğunu paylaşmalarını istedi. Kariyer gelişimi ve iş hayatında öğrencileri nelerin beklediği konularının konuşulduğu etkinlikte konuklardan ilk sözü ADM Elektrik İşe Alım ve Yetenek Yönetimi Yöneticisi Ayşe Barım aldı. Sektörde öncü olduklarını ve AYDEM Enerji ve ADM elektrik olarak enerjiyi hem üretip hem de sattıklarını dile getiren Barım, gençlerin gelişimini sağlamak için iki tane staj programlarının bulunduğunu ve bunun yanı sıra Kariyer.net ve LinkedIn üzerinden iş ilanlarının olduğunu belirtti.
“Biz bilgi açığını kapatabiliriz ama insan olma açığını kapatamayız”
Etkinlikte ikinci olarak konuşan İŞKUR Denizli İl Müdürü Fatih Işık, etkinliğe katılmadan önce Türkiye genelinde İletişim Fakülteleri ve iş imkânları ile ilgili olarak bir araştırma yaptığını dile getirdi. Fatih Işık, öğrencilere iş ya da staj görüşmesi için gittikleri yer ile ilgili olarak bir araştırma yapmalarının tarafların birbirlerini net bir şekilde anlamalarında çok önemli olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz Şubat ayı Denizli’de yapılan Ege Bölgesi Kariyer Fuarı (EGEKAF24) ile ilgili olarak tecrübelerini paylaşan Işık, fuara katılan şirketlere ‘personel alımlarında nelere dikkat ediyorsunuz?’ sorusunu yönelttiğini ve enerjik, araştıran, yenilikçi, iletişimi güçlü, grup çalışmasına önem veren, öğrenmeye açık olan, zaman yönetimini çok iyi yapabilen, dürüst bireylere öncelik verildiği cevaplarını aldığını belirtti. Işık, teknik özelliklerin ikinci planda tutulduğunu çünkü şirketlerin genel olarak bilgi ve teknik eksiklikleri giderebildiklerini ancak kişisel özelliklerin öğretilmesinin çok zor olduğu yönünde cevaplar verdiklerini dile getirdi. Fatih Işık, fuarda aldığı notlar arasında şirket yetkililerinden birinin “biz bilgi açığını kapatabiliriz ama insan olma açığını kapatamayız” sözünün dikkatini çektiğini ifade etti.
“Etkin iletişim kurabilen bireyler tercih ediliyor”
Fatih Işık şirketlerin işe alımlarda iletişim yönü güçlü-iletişime açık, yenilikçi, insani değerlere sahip bireylerin tercih edildiğinin altını çizdi. Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü ile ilgili olarak çok geniş bir yelpazede iş ilanlarının ve imkânlarının olduğunu ifade eden Işık, ismi halkla ilişkiler olmasa dahi farklı isimdeki iş ilanlarında iletişim uzmanı arandığını belirtti. Mezun olduktan sonra ne yapacakları sorusunun cevabını mezun olmadan çok daha önce bulmalarını ve öğrencilerin kendilerine ait olumlu ve olumsuz özelliklerin bilincinde olmalarını tavsiye eden Fatih Işık, öğrencilere diğer bireylerle kıyaslandığında kendilerindeki farklılığın ne olduğunun cevabını vermeleri gerektiğini de dile getirdi. Işık, işe alımlarda işin gerektirdiği teknik özelliklerin yanında bireysel fark yaratan özelliklerin çok önemli olduğunu vurguladı.
“İmalata ve ihracata yönelik yenilikçi işletme kurun”
Etkinlikte üçüncü olarak KOSGEB Denizli İl Müdürü Dr. Aziz Acar söz aldı. Acar öğrencilere mezun olduktan sonra ne yapacağım, hangi alana yöneleceğim konusunu netleştirmeleri gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Kendinizin iyi taraflarını, kötü taraflarını, geliştirmeniz gereken tarafları ve geliştirilmesine ihtiyaç olmayan tarafları mutlaka bir kâğıt üzerine yazın. Bunu yaptıktan sonra mutlaka yakın çevrenize, hocalarınıza, arkadaşlarınıza bunları teyit ettirin.”
KOSGEB’in KOBİ’lere ve girişimcilere destek veren bir kurum olduğunu belirten Acar, birçok alanda kendi işini kurmak isteyen girişimcilere destek verdiklerini belirtti. Dr. Aziz Acar girişimci olmak isteyenlerin imalat üzerine bir iş yeri kurmalarını, bu işletmenin ihracata yönelik bir ürünle ilgili olması ve yenilikçi olması gerektiğini vurguladı.
Öğrencilerin sorularının yanıtlanmasının ardından söz alan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Soylu “Öğrencilerimiz KOSGEB, İŞKUR ve ADM Elektrik’e gittiklerinde her zaman için güler yüz ve ilgi görmekteler. Öğrencilerimiz bu kurumlara gittiklerinde hem girişimcilik alanında hem iş arama konusunda gerekli desteği göreceklerdir. Bizler de yakinen şahit oluyoruz ki Denizli’de ilgili kamu kurumlarının başında iyi bir ekip var. Mesailerini bize ayırdılar, konuklara fakültemiz adına ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum” dedi. Başka fakülte öğrencilerinin de katılım sağladığı etkinlik konuklara plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.