DSBMYO’da Dış Ticaret Bölüm Danışma Kurulu Toplantısı

03.01.2024

Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (DSBMYO) Dış Ticaret Bölüm Danışma Kurulu Toplantısı çevrim içi platformda gerçekleştirildi.

Toplantıya bölüm danışma kurul üyeleri olarak; Dış Ticaret Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahar Türk, Öğr. Gör. Dr. Mükrime Öksüz Demirgubuz, Dr. Öğr. Üyesi Mutlu Arman, Öğr. Gör. Burcu Yaman Selçi, mezun öğrenci Meryem Şimşek, öğrenci temsilcisi Bahar Çetin ile sektör temsilcilerinden; DENİB Genel Sekreter Yardımcısı Yusuf Fidangenç, Erteks Tekstil İK Uzmanı Doğan Selçi katıldı.

3+1 eğitim uygulamasına geçilmesine dair görüşlerin alınması, 3+1 eğitim uygulamasına geçilmesi durumunda stajda paydaşlarımızın nasıl destek sağlayabileceğinin görüşülmesi, bölüm dışı seçmeli ders eklemesine ilişkin görüş ve önerilerin alınması, bölüm öğrencilerinin sektörle buluşabilmesi için (teknik gezi, seminer, çevrimiçi toplantı vb.) desteklerin veya iş birliğinin nasıl sağlanabileceğinin görüşülmesi, öğrencilerin sektörde var olabilmeleri için öncelikli edinmeleri gereken beceriler hakkında görüşlerin alınması gibi konular toplantının gündem maddeleri arasında yer aldı.

Bölüm Başkanı Doç. Dr. Türk: “Sektöre faydalı olmasını umduğumuz gençlerimizi sektör için yetiştirmeye çalışırken iş alanını görmeleri gerekmektedir.”

PAÜ DSBMYO Dış Ticaret Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahar Türk toplantıda yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “İlk sorum Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’nın da sıklıkla ifade ettiği yani Rektörlüğümüzce desteklenen 3+1 eğitim sistemine geçilmesi hakkında. Biz Dış Ticaret Bölümü ve DSBMYO olarak bu modeli gelecek dönemler için gündemimize almış durumdayız. Yine bildiğiniz gibi bu modelde öğrencilerimiz son dönemlerini dışarda/sektörde staj şeklinde geçirmekte. DENİB önemli dış paydaşlarımızdan biri. DENİB olarak bize bu sistemde staj uygulamasında nasıl katkı sağlayabilirsiniz? Öğrencilerimizin sektör ile buluşabilmesi (teknik gezi, seminer vb.) için dış paydaşlarımızdan destek alma konusunda bazen zorlanıyoruz. Herkesin bir iş yoğunluğu bulunmakta ancak sektöre faydalı olmasını umduğumuz gençlerimizi sektör için yetiştirmeye çalışırken iş alanını görmeleri gerekmektedir. Diğer bir soruma gelecek olursak; sektörde öğrencilerimizin daha güzel yerlerde var olabilmeleri için olması gerektiğini düşündüğünüz beceri veya beceriler var mıdır? Eğitim takvimi konusunda karşılıklı iletişim içinde olabilirsek öğrencilerimize daha fazla katkılar sunabiliriz. Öğrencilerimizin bizlerden aldığı eğitimin ve potansiyellerinin boşa harcanmaması adına sizin katkılarınızla elde edecekleri bilgi ve deneyimlerle sektöre güzel katkılar sağlayacaklarına inanmaktayız.”

DENİB Genel Sekreter Yardımcısı Fidangenç: “DENİB Akademi olarak, yılda 40 civarı eğitim, son 10 yılda yaklaşık 420 eğitim sunduk.”

DENİB Genel Sekreter Yardımcısı Yusuf Fidangenç yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “2020-2021 yıllarında 657 firma ziyareti gerçekleştirdik. Bu program kapsamında öğrencilerle firmaları eşleştirme çalışmaları yapılabilir. Öğrenciler 3+1 kapsamında sektöre ve iş dünyasına daha yakın olabilirler bu firmalar için de iyi olacaktır. Bu sistem uzun zamandır benim gündemimde, sizin gündeminizde de ele alınması beni çok mutlu etti.  Bizim DENİB akademi oluşumumuz bulunmaktadır.  Yılda 40 civarı eğitim sunmaktayız. Son 10 yılda yaklaşık 420 eğitim sunduk. Bu çerçevede öğrencilerle firmaları eşleştirme yoluna gidebiliriz. Öğrencilerimiz sahayı görmeleri açısından her yıl DENİB akademi eğitimimize sizin belirlediğiniz arkadaşları belli sırayla alabiliriz. Eğitimlerimiz çevrim içi ve yüz yüze olarak gerçekleşebilmektedir. Eğitimde sektörle ve sektör oyuncuları ile tanışarak onlarla ikili görüşmeler ile kendilerini tanıtma fırsatı bulabilirler. En öne çıkaran edinme gelecek olursa; ‘iletişim’ diyebilirim. İş belli kalıplarda ilerlemektedir. Ama işyerinde, paydaşlarla ve sektörde etkili olan iletişimdir. Özellikle firmalar bu konuda yeterli kaynakları bulup çaba gösterememektedir. Bu nedenle etkili iletişim önemlidir. Sözlerimi tamamlarken güzel bir paylaşım olduğunu belirtmek isterim. Ayrıca benimle hocalarımız ve öğrencilerimiz istedikleri zaman iletişime geçebilirler. Öğrencilerimize yol göstermek beni her zaman mutlu eder”

ERTEKS Tekstil İK Uzmanı Selçi: “Staj süresi bitip mezun olduktan sonra şirketimiz bünyesinde çalışmaya devam eden öğrencileriniz var.”

Erteks Tekstil İK Uzmanı Doğan Selçi toplantıda yaptığı konuşmada şu konulara değindi: “Dış ticaret açısından dış ticaret temel kavramları, muhasebe, gümrük işlemleri gibi bilgilere ihtiyaç bulunmaktadır. Ancak az önce konuştuğumuz etkili iletişimin gerçekleştirilmesi oldukça önemli. Dış ticaret alanında gerekli derslerin yanında bulunması gereken derslerdir. Geçen sene PAÜ DSBMYO Dış Ticaret bölümünden gelen stajyerimiz bulunmaktaydı. Staj süresi bitip mezun olduktan sonra şirketimiz bünyesinde çalışmaya devam ediyor. Gerçekten güzel bir eğitim veriliyor ki biz bu kişiyi personelimiz olarak istihdam etmeye devam ediyoruz. Diğer yandan İngilizce konusunda bir detaya dikkat çekmek isterim. İngilizce çok önemli ama dış ticaret alanında sektörde çalışmak ve ilerleyebilmek için İngilizceyi özellikle mesleki İngilizce olarak daha fazla geliştirmek gerekmektedir. Son olarak bende güzel bir paylaşım olduğunu ifade etmek istiyorum.” 

İlgili Haberler