“Akılcı İlaç Kullanımı” Konulu Panel Düzenlendi

08.11.2023

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tavas Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (MYO) Eczane Hizmetleri Bölümü tarafından “Akılcı İlaç Kullanımı” konulu panel düzenlendi.

“Akılcı İlaç Kullanımı” paneli Tavas Sağlık Hizmetleri MYO Eczane Hizmetleri Bölümü tarafından düzenlendi. Panele; Tavas İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Tavas Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı başta olmak üzere Tavas İlçe protokolü katılım sağladı. Panelde konuşmacı olarak; PAÜ Tıp Fakültesi Dahili Bilimler Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Edirne ve PAÜ Hastanesi Baş Eczacısı Özlem Balaban yer aldı.

Panel açılış konuşmasını yapan Tavas Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Doç. Dr. Selim Parlaz, Eczane Hizmetleri Bölümü öğrencilerine yapılan etkinlikler ile ilgili olarak kısa bilgiler verdi. Panel moderatörü olarak konuşmasını yapan Eczane Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Dr. Selin Engür Öztürk; Akılcı İlaç Kullanımı konusunda farkındalığın arttırılmasını çok önemsediklerini bu nedenle bu etkinliğin geleceğin eczane teknikeri adaylarında ilacın akılcı kullanımının bilincini arttıracağını hedeflediklerini dile getirdi.

Baş Eczacısı Balaban “Akılcı ilaç kavramını uygun ilacın, uygun süre ve uygun dozda kullanımıdır.”

PAÜ Hastanesi Baş Eczacısı Özlem Balaban akılcı ilaç kavramını: “Akılcı ilaç kavramı; uygun ilacın, uygun süre ve uygun dozda kullanımıdır.” şeklinde ifade etti. Baş Eczacı Balaban, akılcı ilaç kullanımında başta Hekim ve Eczacılara çok büyük sorumluluklar düştüğünden bahsetti. Konuşmasını, antibiyotik ve vitamin gibi ilaç gruplarının gereksiz kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğinin vurgusunu yaparak tamamladı.

Panelin bir diğer konuşmacısı olan Prof. Dr. Tamer Edirne hekim gözüyle Akılcı İlaç Kullanımını değerlendirdi. ‘İlaç Seçiminde Dört Altın Standart’ başlığı ile akılcı ilacın, ‘Etkinlik, Güvenlik, Uygunluk ve Maliyet’ ilkelerine dikkat çekti.  Prof. Dr. Edirne, Eczane Hizmetleri Bölümü öğrencilerine tecrübelerini aktararak yaptığı konuşmasını, reçete bilgisi, eşdeğer ilaç ve hasta ile iletişimin önemi ile ilişkili konularda güncel hayattan örnekler vererek tamamladı.

Panel, Eczane Hizmetleri Bölümü öğrencilerinden gelen soruların konuşmacılar tarafından cevaplanması ve hediyelerin takdimi ile son buldu.

İlgili Haberler