Acıpayam MYO’da, Korona Virüsü ve Virüsten Korunma Yolları Anlatıldı
Pamukkale Üniversitesi Acıpayam Meslek Yüksekokulu dünya gündemini sarsan Korona virüsü ile ilgili bir konferans düzenledi.
Korona Virüsü ve Virüsten Korunma Yolları başlığı taşıyan konferansa konuşmacı olarak, PAÜ Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Acıpayam MYO Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Turgut katıldı. Acıpayam MYO’nda düzenlenen konferansa Kaymakam Ali Şanlıer, Belediye Başkanı Dr. Hulusi Şevkan, idari ve akademik personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Çin’de başlayan ve farklı ülkelerde de görülen korona virüsü salgını ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Turgut, Dünya Sağlık Örgütü’nün, Sağlık Bakanlığımızın ve hastanelerimizin aldığı önlemler, bilgi kirliliği, diğer salgın hastalıklar, karantina, hastalığın bulaşma şekilleri, olguların özellikleri, bulgular ve vakalar, korunma yöntemleri gibi konularda bilgi verdi. Söz konusu olayla ilgili olarak ülkemizin erken harekete geçtiğini ve herhangi bir bilgi saklama durumunun söz konusu olmadığına da değinen Prof. Dr. Hüseyin Turgut, ülkemizde alınan önlemleri yeterli bulduğunu ifade etti. Vatandaşların doğru bilgiye ulaşmak için; Sağlık Bakanlığı, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Dünya Sağlık Örgütü gibi resmi kuruluşların güncellenen verilerini takip etmesi gerektiğinin altını çizdi. Özellikle metropol şehirlerdeki hastanelerin enfeksiyon bulaşmasını önleyecek sıkı tedbirler konusunda hazır olması gerektiğinin altını çizen Turgut, virüsün yaz mevsimine doğru etkisini kaybetmesinin beklendiğini belirtti. Bu virüsün etkileyeceği risk grupları hakkında da bilgi veren Turgut, karantina koşulları hakkında da açıklama yaptı. Çin’in daha önceki salgınlarda olan tecrübesi ve başarısı nedeniyle bu ülkeye güven duyulduğunu ve Dünya Sağlık Örgütü’nün Küresel Acil Durum ilan etmekte bu yüzden geciktiğini belirten Prof. Hüseyin Turgut, bu acil durum ilanı ile bazı yaptırımların uygulandığını açıkladı. Sosyal medyadaki bilgi kirliliğine de değinen Turgut, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konuyla ilgili olarak da önlemler aldığını, sosyal medya platformlarıyla anlaşma sağlandığını ve güvenilir bilginin paylaşılması için çalışmaların başladığını aktardı.
Bu virüsten korunmak kadar güvenilir bilgiye ulaşmanın da önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hüseyin Turgut, virüsten korunma yollarında en etkin yöntem olan solunum hijyenine ve el yıkama alışkanlığına vurgu yaptı. Doğru ve sık el yıkamanın her türlü hastalığa karşı önemli bir tedbir olduğunu belirten Turgut, suya ve sabuna dokunun önerisinde bulundu. Maske kullanımında da yanlış uygulamalar olduğunu anlatan Turgut, hastalığının doğrudan tedavisi için zamana ihtiyaç olduğunu ve şu an destekleyici tedavilerin uygulandığını belirtti. Konferans sonunda Kaymakam Ali Şanlıer Prof. Dr. Hüseyin Turgut'a çiçek takdim etti.