Dünya İlk Yardım Günü

14.09.2018

Pamukkale Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Dr. Atakan Yılmaz ve Dr. Murat Seyit “ilk yardım hayat kurtarır” dediler. Ve yaptıkları açıklamada her yıl Eylül ayının ikinci cumartesi günü, çeşitli kurum, kuruluş ve halkın katılımı ile gerçekleştirilen etkinliklerle kutlandığını belirttiler.

Bu yılın teması “İlk Yardım ve Yol Güvenliği” olarak belirlenmiştir.2017 yılı rakamlarına göre Türkiye’de 410 bin 612 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 7 bin 427 kişi hayatını kaybetti. Yaralı sayısı ise 300 bin 383. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün rakamlarına bakıldığında yol güvenliği ve ilk yardımın önemi bir kez daha anlaşılıyor.Trafik kazaları sonrası ilk yardım uygulamalarının doğru bir şekilde yapılması sayesinde yaşamların kurtarıldığı, sakatlıkların azaltıldığı biliniyor.

PAÜ Hastanesi Acil Tıp AD öğretim üyelerinden Dr. Atakan Yılmaz ve Dr. Murat Seyit “İlk Yardım Nedir” sorusuna: Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır dediler.

İlk yardımın tanımında belirtilen amaç doğrultusunda, hasta/yaralıya tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle, sağlık ekibi gelinceye kadar, ilaçsız uygulamaları yapan, konuyla ilgili eğitim sonunda ilk yardımcı sertifikası almış kişiye de İlk  Yardımcı denir. İlk Yardım Temel Uygulamaları olarak olay yerinde çevre güvenliğinin sağlanması, yaralının sağlık ve bilinç durumunun belirlenmesi ve 112 (acil sağlık hizmeti) haber verilmesi önceliklidir. Ve ilk yardımcının hızlı ancak sakin ve bilinçli bir şekilde yaralıya müdahale

etmesi doğru yaklaşımdır. İlk yardım bilmeyenlerin “önce zarar verme” ilkesine dayanarak hasta/yaralıya dokunmayarak 112 sistemini araması uygundur. Acil hizmetlerin yüksek

donanımlı ve hızlı cevap verebildiği bölgelerde bile bir ambulansın olay yerine şehir merkezlerinde varış hızı ortalama 10 dakika, kırsalda ise ortalama 20 dakika civarındadır. Bu yüzden ilk yardım uygulamalarını bilmek ve uygulamak hayati önem taşımaktadır.

Son söz olarak Dr. Atakan Yılmaz ve Dr. Murat Seyit :”Siz de ilk yardım ile hayat kurtarabilirsiniz” diyerek bu güne dikkat çektiler.

 

İlgili Haberler