12 Mayıs 2023 Hemşirelik Haftası Basın Bülteni

12.05.2023

Pamukkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevgi Özkan 12 Mayıs Hemşireler Günü sebebiyle bir mesaj yayımladı.

“Dünyada 1954, ülkemizde ise 1964 yılından itibaren 12 Mayıs "Hemşireler Günü" olarak kutlanmakta ve 12-18 Mayıs tarihlerinde hemşirelik haftası kapsamında etkinlikler düzenlenmektedir. Hemşirelik birey, aile ve toplum sağlığının korunmasında, geliştirilmesinde ve rehabilite edilmesinde vazgeçilmez yeri olan profesyonel bir meslektir. Toplum sağlığını olumsuz etkileyen tüm olay ve afetlerde hemşireler ön safta yer almış, özveri ve cesaretle görevlerini yürütmüşlerdir.

Ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 11 ili etkileyen depremler hepimizi derinden sarsmıştır. Deprem felaketi nedeniyle içerisinde hemşire ve hemşirelik öğrencilerinin de olduğu on binlerce kişi hayatını kaybetmiştir. Uluslararası Hemşireler Birliği’nin de belirttiği gibi hemşirelerin afete hazırlık, afet bakımını planlama, müdahale ve rehabilitasyon süreçleriyle ilgili bilgi ve becerilere sahip olması gerekmektedir. Toplum olarak kenetlendiğimiz bu günlerde hemşire meslektaşlarımızın bu bilgi ve beceriler ile sergilediği kahramanlık öykülerine hep beraber tanık olduk. Sadece deprem bölgesindeki hemşireler değil yurt genelindeki hemşireler de gönüllü olarak afet bölgesine ivedilikle giderek yaraların sarılmasına destek oldular.

Uluslararası Hemşireler Birliği (International Council of Nurses-ICN) 2023 yılı hemşireler günü için yeni temasını “Hemşirelerimiz, Geleceğimiz” olarak belirlemiştir. ICN bu temayla hemşirelerin saygınlığını ve değerini arttıracak eylemlerin ortaya konulmasını hedeflemiştir. Bunun yanı sıra hemşireleri desteklemek ve artan küresel sağlık taleplerini karşılamak için sağlık sistemlerimizi güçlendirmemiz gerektiğine vurgu yapmıştır. Son yıllarda karşılaştığımız afetler, hemşirelerin hasta bakımı ile birlikte sağlık politikalarının geliştirilmesinde de aktif rol alması gerektiğini göstermektedir.

Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak öğrencilerimizin liderlik ve yaratıcılık yönleri gelişmiş, mesleki ilkelere bağlı birer hemşire olabilmeleri için eğitim süreçlerimizi sürdürmeye devam ediyoruz.

Hemşirelik haftası vesileyle depremden etkilenen herkesin acısını paylaşıyor, deprem nedeniyle kaybettiğimiz meslektaşlarımızı, öğrencilerimizi ve tüm vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz.”

 

İlgili Haberler