Fikir Ekimi
Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından bu yıl 4.sü düzenlenen Fikir Ekimi Bireysel ve Toplumsal Farkındalık Projesinin açılışında “4. Endüstri Devrimi” ele alındı.
Engin Aksel Konferans Salonu’nda yapılan etkinliğin açılışına; Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kazım Çelik, Proje Yürütücüsü Dr. Zeynep Tanrıöğen, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Açılışta konuşma yapan Dr. Zeynep Tanrıöğen; projeyi hayata geçirmekteki amaçlarının öğrencileri yeni fikirler üretmeye teşvik etmek olduğunu dile getirirken, projenin gerçekleştirilmesinde başta Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ olmak üzere fakülte yönetimine teşekkürlerini iletti. Dünya’da 4.Endüstri Devriminin yaşandığına dikkat çeken Dr. Tanrıöğen, bu devrimin gerçekleşmesinde teknolojik gelişmelerin önemli olduğunu vurguladı. Gelecekte tüm cihazların birbiriyle iletişim halinde olacağını dile getiren Dr. Zeynep Tanrıöğen, ilerleyen zamanlarda üretimde insanların yerini robotların alacağını, bunun sonucunda maliyetlerin ve üretim sırasında oluşan hataların alt seviyelere çekileceğini hatırlattı. Tanrıöğen, bilgilerin bulut depolama sistemlerinde tutulacağını ama bunun sonucunda siber güvenlik tehdidinin artacağını ifade etti. Günümüzde eğitim sisteminin yaratıcılığa daha çok imkan verir hale getirilmesi gerektiğini savunan Dr. Tanrıöğen, her bireyin doğuştan bir yaratıcılığı olduğunu, bu yaratıcılığın farkına varılması için uygun eğitim altyapısının oluşturulmasına vurgu yaptı.
Açılışa konuşmacı olarak katılan NCR Bilişim Sistemleri Hizmetler Bölümü Takım Lideri, Edebiyatçı-Yazar Numan Aydınoğlu; insanlığın ilk ekim fikrinin günümüzden 11 bin yıl önce toprağa buğday ekerek başladığını hatırlatırken, bilimsel fikir ekimlerinin 1450’li yıllarda başladığına değindi. Uzun yıllardan beri insanların dönemin liderleri tarafından düşündükleri ve fikir ürettikleri için öldürüldüğüne dikkat çeken Aydınoğlu, günümüzde öldürenlerin değil fikirlerin hatırlandığını ifade etti. Başarı ve başarısızlık arasında ince bir çizgi olduğuna dikkat çeken Numan Aydınoğlu, birçok denemeye rağmen başarı yakalanmadığı durumlarda denemekten vazgeçmemek gerektiğini, bazen başarı için küçük bir dokunuşun yeterli olabileceğini dile getirdi.
Fikir Ekimi etkinliği daha sonra toplam altı oturumda farklı konuların ele alındığı söyleşilerle devam etti.