Fen Fakültesi’nde ‘Sibirya Türk Lehçelerinde Kuş Adları’ Konuşuldu

29.12.2023

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Fakültesi tarafından düzenlenen etkinlikler dizisi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Mehmet Arçın’ın gerçekleştirdiği ‘Sibirya Türk Lehçelerinde Kuş Adları’ adlı konferansla sona erdi.

Fen Fakültesi Dekanlığı ve Biyoloji Bölümü iş birliği ile düzenlenen etkinliğe Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Kaska, Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Olcay Düşen ile akademisyen ve öğrenciler katıldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programın açılış konuşması Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Olcay Düşen tarafından yapıldı. Biyoloji Bölümü etkinlikler dizisinin yılsonu itibarıyla ikincisinin gerçekleştiğini ifade eden Prof. Dr. Düşen, katkısı bulunanlara teşekkür etti. Daha sonra konferansına başlayan PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Mehmet Arçın; ilk olarak Sibirya coğrafyasından ve bağlı bulunduğu konumdan söz açtı. Çeşitli tarihi buluntulara ilişkin görseller paylaşan Arçın; Sibirya kültürüne ilişkin pullardan örnekler sundu.

Konferansının ikinci kısmına “adlandırma” kavramının açıklamasıyla başlayan Doç. Dr. Arçın; konferansa adını veren kitabın yazım süreci ve metodolojisinden bahsetti. Kuş resimlerinin eşlik ettiği Sibirya Lehçelerindeki kuş adları, köken ve anlamlarına değinen öğretim üyesi kısa bir değerlendirme ile konferansını tamamladı.

İlgili Haberler