PAÜ’nün Kazı Çalışmalarına Afrodisias Antik Kenti De Eklendi

15.02.2024

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Geleceğe Miras: Afrodisias” projesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un teşrifleri ile gerçekleştirilen lansman toplantısına katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Aydın Karacasu ilçesinde bulunan Afrodisias Antik Kenti’nde düzenlenen lansman toplantısı açış konuşmaları ile başladı. Konuşmaların ardından “Geleceğe Miras: Afrodisias” adlı tanıtım videonun gösterimi yapıldı. Programın devamında Kültür ve Turizm Bakanı M. Nuri Ersoy’un hitapları ve ardından programın kapanışı gerçekleşti.

Bakan Ersoy: “Afrodisiaslılar kendilerini heykeltıraşlık sanatındaki ustalıklarıyla Roma dünyasına tanıttılar, biz de onların mirasını yapacağımız koruma çalışmaları ile tüm dünyaya tanıtacağız.”

Afrodisias Antik Kenti Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Bakan Ersoy, “Afrodisiaslılar kendilerini heykeltıraşlık sanatındaki ustalıklarıyla Roma dünyasına tanıttılar, biz de onların mirasını yapacağımız koruma çalışmaları ile tüm dünyaya tanıtacağız.” dedi. Yabancı kazı başkanı olan antik kentlere Türk bilim insanlarından oluşan koordinatörler görevlendirildiğini belirten Ersoy, Afrodisias için de aynı zamanda Tripolis Antik Kenti Kazısı Başkanı olan Prof. Dr. Bahadır Duman’ın görevlendirildiği bilgisini paylaştı. Bakan Ersoy yaptığı konuşmaya şöyle devam etti: “Afrodisias’ta kent parkı ve havuzun yanı sıra en ihtişamlı yapılardan biri olan Tetrapilon’da konservasyon, Tetrastoon’da ise kazı ve restorasyon çalışmalarını başlatıyoruz. Antik dönemde Afrodisias’taki bazilika kentin en büyük kapalı binasıydı. Binanın ön cephesine odaklanan yeni bir proje ile devasa giriş sütunlarını ayağa kaldırma çalışmalarını 2023 yılında tamamlamış ve binanın cephesinde Diokletianus’un ‘tavan fiyat fermanı’nı sergilemiştik. Şimdi ise hazırladığımız yeni projeyle binanın kalan kısmı için kazı yapacak, mozaiklerin konservasyonunu tamamlayacak ve sütunları ayağa kaldırarak yapının ziyaretçiler tarafından algılanmasını kolaylaştıracağız. Yaklaşık 120 yıl önce kazılan ve aradan geçen zamanda tekrar toprak altında kalan gymnasiumu kazarak yapıyı yeniden ortaya çıkaracak ve ziyaretçi güzergâhına alternatif oluşturacağız.” Proje kapsamında hamam odalarını da ziyaretçiye açacaklarını vurgulayan Ersoy, Agora’da yapılacak kazı çalışmalarıyla Afrodisias’ta yeni bir yapıyı daha ortaya çıkaracaklarını, kentin sur duvarlarını da görünür hale getireceklerini ifade etti.”

Rektör Kutluhan: “Bölgemizin kazılarında Pamukkale Üniversitesi’nin etkinliği ve yetkinliği ortadadır.”

PAÜ Arkeoloji Enstitüsü Enstitü Müdür Yardımcısı aynı zamanda Tripolis Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bahadır Duman’ın Afrodisias Kazı Koordinatörü olarak görevlendirildiği; Afrodisias Antik Kenti Kazısı Lansman Toplantısına ilişkin düşüncelerini aktaran Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan şunları ifade etti: “Afrodisias Kazı koordinatörlüğü bugün Bahadır Hocamıza devredilecek ve bugün lansmanı yapılacak. Pamukkale Üniversitesi’nin arkeoloji alanındaki güçlü serüveni Aydın’da da devam etmektedir. Biliyorsunuz Muğla Strotonikeia’da Prof. Dr. Bilal Söğüt Hocamız, Denizli Laodikeia’da Prof. Dr. Celal Şimşek Hocamız, Antalya Sillyon’da Doç. Dr. Murat Taşkıran Hocamız görev yapmaktadır. Bölgemizin kazılarında Pamukkale Üniversitesi’nin etkinliği ve yetkinliği ortadadır. Benim Afrodisias’ın, yeni koordinatörü ile daha hızlı kazılar yapılarak insanlığın hizmetine sunulacağına inancım tamdır. Bahadır Hocama şimdiden başarılar dilerim.”

İlgili Haberler