Elektronik sigara sigarayı bıraktırmaz

21.02.2017

PAÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları AD. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Dursunoğlu, elektronik sigaranın sigarayı bıraktırmadığını ve sağlığa zararlı olduğunu belirtirken, özellikle gençleri elektronik sigaradan uzak durmaları konusunda uyardı.

Pamukkale Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Dursunoğlu, son günlerde elektronik sigara ile ilgili gündeme gelen konulara açıklık getirdi. Doç. Dr. Dursunoğlu, “Elektronik sigara, sigarayı taklit eden, kullanıcısının nikotin çekmesini sağlayan bir cihazdır. Elektronik sigarada nikotinin yanı sıra propilen glikol, gliserol gibi kimyasal maddeler, uçucu organik bileşenler ve ince partiküller bulunmaktadır.  Ayrıca özellikle gençlerin ilgisini çekecek meyveli, tatlı, alkollü katkı maddeleri yer almaktadır. Farklı markalarda farklı içerikler bulunabilmekte, içerikleri etiket bilgileriyle uyuşmamaktadır. Elektronik sigara, kişide bağışıklık  ve solunum sistem fonksiyonlarında bozulmaya yol açabilmektedir. Diğer yandan tıpkı sigara da olduğu gibi, elektronik sigaraya bağlı pasif içicilik de söz konusudur. Vücutta nikotinin metabolize olması (işlem görmesi) sonucunda idrarda atılan kotinin isimli metabolik ürünün ise elektronik sigara kullanan bireylerde tıpkı sigara kullanan bireylerle aynı düzeyde olduğu tespit edilmiştir” dedi.

Ayrıca, elektronik sigaranın kısa dönem sağlık riskleri konusundaki verileri oldukça sınırlı iken, uzun dönem sağlık risklerinin de bilinmeyenler arasında yer almakta olduğunu bildiren Doç. Dr. Dursunoğlu, özellikle gençlerin elektronik sigaradan uzak durmaları konusunda uyardı.

Sigarayı bırakmak isteyenler Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Sigara Bırakma Polikliniğine başvuru yapabilir.