III. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi başladı

06.10.2017

Pamukkale Üniversitesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Yüksekokulu ve Türkiye Fizyoterapistler Derneği’nin katkılarıyla hazırlanan III. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı.

PAÜ öğrencileri tarafından kongre katılımcıları için hazırladığı kısa müzik dinletisinin ardından başlayan III. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi açılış konuşmalarıyla devam etti.

Açılış konuşmalarından ilki Türkiye Fizyoterapistler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülin Düger tarafından yapıldı. Prof. Dr. Tülin Düger, günümüzde yaklaşık 300’e yakın romatizmal hastalıktan bahsedildiğini vurgulayarak, bu hastalıkların tedavisinde dünyada ve ülkemizde son derece güncel medikal yaklaşımların yakından takip edilmekte ve uygulanmakta olduğunu söyledi. Bu medikal yaklaşımların yanı sıra, fizyoterapi ve rehabilitasyonda egzersiz ve bir takım modaliteler de romatizmal hastalıkların tedavisinde oldukça değerli ve öneme sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dügen, kaplıcalar ve sağlık turizminin bu noktada önemine değindi. Gelişen Türkiye’de fizyoterapi ve rehabilitasyon alanındaki yeniliklerin Fizyoterapistler için önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Dügen, sağlık turizminin de bu ülkenin geleceği ve tüm fizyoterapistlerin geleceği için de son derece değerli olduğunu söyledi. Kongrenin, bu konularda destekleyici olacağını düşündüğünü ifade eden Prof. Dr. Dügen, kongreye katılan tüm konuklara teşekkürlerini sunarak konuşmasını tamamladı.

Kongre Başkanı Pamukkale Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Başakçı Çalık ise, “Kongremiz romatolojik rehabilitasyon alanında çalışan fizyoterapistlerin klinik deneyimlerini ve bize klinik desteği sağlayan Romatoloji Anabilim Dalı hocalarımızın bilgi ve deneyimlerini aktaracağı güncel bir program şeklinde planlandı. Kongremiz temelde erişkin ve pediatri alanında hastalık aktivitesi, akılcı ilaç ve egzersiz yaklaşımları ile kronik ağrıda biyopsikososyal yaklaşım temaları üzerine odaklandı. Kongremizin son günü yapacağımız çok merkezli araştırma çalıştayı ile romatolojik rehabilitasyon alanında çalışan tüm fizyoterapistlerin ortak planlamalarını konuşarak romatizmal hastalarımız için hepimizin aynı dili konuşabileceği algoritmleri oluşturmayı hedefliyoruz’ şeklinde konuştu.

Kongrenin açılışında konuşma yapan Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semin Fenkci, bu yıl üçüncüsü düzenlenen kongrenin Pamukkale Üniversitesi bünyesinde gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Prof. Dr. Fenkci, “Günümüzde romatizmal hastalıkların sağaltımı farmakolojik, cerrahi, fizik tedavi ve rehabilitasyon yaklaşımlarının bir arada bulunacağı tedavi programları ile mümkündür. Dolayısıyla iç hastalıkları ve romatizmal hastalıklar bilim dalı, fizik tedavi uzmanları, ortopedi uzmanları, fizyoterapistler, ortez ve protez uzmanları, patalog gibi buna çok daha fazla uzmanlık alanları ekleyebileceğimiz bir sağlık ekibinin birlikte uyum içinde çalışabilecekleri multidisipliner bir süreç ile mümkündür. Pamukkale Üniversitesi olarak, romatizmal hastalıklar alanında, böyle multidisipliner çalışan bilim insanlarının bir arada tartışabilecekleri bu güzel organizasyonun bize çok şeyler kazandıracağını düşünüyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan kongrenin ilk oturumunu başkanlıklarını Doç. Dr. Bilge Başakçı Çalık ve Prof. Dr. Candan Algun’un yaptıkları, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Edibe Ünal’ın konuk konuşmacı olarak yaptığı ‘Aşk ve İrade’ konulu sunumu oldu.

Oturumun ardından Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semin Fenkci, oturum başkanı ve panelistlere teşekkür belgesi takdim etti.

Üç gün sürecek olan kongre boyunca yedi panel, bir çalıştay ve çok sayıda sözel bildiri yapılacak. 

İlgili Haberler