Uzman Psikolog Dr. Cengiz Türkmen: ‘‘Hiçbir bağımlı kendini iyileştiremez’’
Pamukkale Üniversitesi Kubbe Fikir ve Düşünce Öğrenci Topluluğu’nun Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu’nda (FTRYO) düzenlediği ‘Bağımlısın Farkında Mısın?’ adlı konferansa Uzman Psikolog Dr. Cengiz Türkmen konuk edildi.
Bağımlılıklar hakkında farkındalık yaratmak amaçlı düzenlenen konferansa ‘‘Farkında olan insan bağımlı olamaz. Bağımlı olan insan farkında olamaz’’ diyerek başlayan Uzm. Psk. Dr. Cengiz Türkmen, bağımlılığın tedavi edilebilen ama kurtulabilinen bir şey olmadığını vurguladı. Tüm bağımlılıkların ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesi ile başladığını belirten Uzm. Psk. Dr. Türkmen, ‘‘Bir kereden çok şey olur, Her madde bir duyguyu ortaya çıkarır. Her bağımlılık bir süre sonra ‘artık bunu bırakmalıyım’ safhasına gelir’’ şeklinde konuştu.
Bağımlılık yaşlarının 14-18 yaşlarda başladığını söyleyen Uzm. Psk. Dr. Cengiz Türkmen yaptığı konuşmada şunları aktardı: ‘‘Tüm bağımlıların bir gerekçesi vardır. Merak duygusu evrenseldir. Tüm bağımlılıklar merakla başlar. Herkes birer bağımlı adayıdır ancak herkes bağımlı olmaz, bunun için bir yatkınlık olmalıdır. Çok sık cips, çikolata, çekirdek yemek, bilgisayar oyunu oynamak, sosyal medya bağımlılığı, alışveriş yapmak gibi bağımlılıkları çeşitlendirebiliriz. Hiçbir bağımlı kendini iyileştiremez.’’