Uyuşturucuya Hayır!!!

27.06.2018

26 Haziran “Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü” nedeniyle Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe TOKER UĞURLU açıklamalarda bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılında alınan kararla, uyuşturucusuz temiz bir toplum hedefine ulaşma ve uluslararası alanda eylem ve işbirliğini güçlendirme konusundaki kararlığını vurgulamak amacıyla, 26 Haziran tarihini “Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü” olarak belirlemiştir.

Her yıl Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinin 26 Haziran tarihinde yayınladığı rapora göre 2016 yılı itibari ile tüm dünyada madde bağımlılarının sayısı 29 milyonu geçmektedir. Raporda ayrıca yaklaşık 12 milyon damar içi madde kullanan kişinin 6 milyonunun Hepatit C virüsü taşıdığına dikkat çekilmiştir. Madde kullanım bozukluğu olan her 6 kişiden ise ancak 1’i tedavi olmaktadır.

2017 Avrupa Uyuşturucu Raporuna göre de  Avrupa Birliği’nde 2015’te tahminen 1,5 milyon uyuşturucu ile bağlantılı suç rapor edilmiştir. Bunların birçoğu da esrar kullanımı veya bulundurulması ile ilgili bulunmuştur.

T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın 2017 Türkiye Uyuşturucu Raporu verilerine göre; Türkiye genelinde 2016 yılında toplam 81.222 uyuşturucu olayı meydana gelmiştir.

Veriler göstermektedir ki uyuşturucu kullanımı ve yasadışı ticareti tüm dünyada ve Türkiye'de çığ gibi büyüyen bir sorundur. Bu sorunla mücadelede sağlık çalışanları olarak üzerimize düşen görevi üniversitemiz Psikiyatri Anabilim Dalı AMATEM kliniğinde sürdürmekteyiz. 18 yaş ve üzeri hastalara hizmet veren kliniğimizde alkol ve madde kullanım bozuklukları ilaç tedavilerine ek olarak bireysel ve grup psikoterapileri, psikodrama, uğraş tedavileri, spor, hasta ve ailelere yönelik SAMBA (Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Programı) psikoeğitimleri ve psikososyal rehabilitasyona yönelik etkinlikler (kermes, sinema, kahvaltı, spor müsabakaları vs…) yapılmaktadır.

Bağımlılık tedavisinin zorlu bir yolculuk olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Uğurlu , bu yolculukta Pamukkale Üniversitesi Psikiyatri ailesi olarak hasta ve hasta yakınlarının her zaman yanında olduklarını bildirdi ve erken tedavinin önemini vurguladı.

İlgili Haberler