“Ulu Çınarlarımız İçin Dörtlü Zirve” Gerçekleştirildi
Pamukkale Üniversitesi Ulu Çınarlarla Birlikteyim Topluluğu’nun düzenlediği “Ulu Çınarlarımız İçin Dörtlü Zirve” etkinliği çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
Geriatri Fizyoterapistleri Derneği’nin Kurucusu ve Fahri Başkanı Prof. Dr. Nuray Kırdı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Yaşlı Refahı Dairesi’nde görevli Dr. Fzt. Reyhan Özgöbek, Kırıkkale Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Abit Kocaman ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Denizli Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde çalışan Fizyoterapist Ayşegül Kitiş’in katılımlarıyla topluluk danışmanı Prof. Dr Nilüfer Çetişli Korkmaz moderatörlüğünde düzenlenen “Ulu Çınarlarımız İçin Dörtlü Zirve” etkinliğinde ilk olarak Pamukkale Üniversitesi Ulu Çınarlarla Birlikteyim Topluluğu Başkanı Sercan Yıldız topluluğun kuruluş amacını tanımladı. SercanYıldız, topluluktaki her bir üyenin; her bireyin hayatının en kıymetli evresi olan yaşlılık dilimini sağlıklı, bağımsız ve psikolojik olarak en iyi şekilde geçirmesi gerektiğine inanmış, ulu birer çınar gibi gördükleri yaşlı bireylerin tecrübelerinden yararlanmak ve onları daha iyi anlamak adına yola çıkmış kişiler olduğunu belirtti. Bu etkinlikten kazanacakları ve öğrenecekleri kıymetli bilgileri gerek meslek hayatlarına gerekse de toplumsal ve sosyal açıdan çevrelerindeki bireylere aktararak onlara yardımcı olabilecekleri için çok mutlu olduklarını belirten Yıldız, etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği olan tüm üyelere ve sayın konuşmacılara teşekkür etti.
Topluluk danışmanı Prof. Dr. Nilüfer Çetişli Korkmaz gerçekleştirdiği konuşmasında her biri ulu çınar olan yaşlı bireylerin toplumda özel bir yere sahip olduğunu, her birimizin çevresinde sevdiği değer verdiği bir çok yaşlı bireyin olduğunu ve onlara olan davranışlarımızı empati ve anlayış içinde şekillenmesi gerektiği üzerinde vurgu yaptı. PAÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kitiş yaptığı konuşmada hızla artan yaşlı nüfusla birlikte geriatrik bireyler hakkında yapılacak çalışmaların dünyamız ve ülkemiz adına çok büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Geriatri Fizyoterapistleri Derneği’nin Kurucusu ve Fahri Başkanı, geriatrik rehabilitasyon alanında Türkiye’de öncü çalışmalar gerçekleştiren, bu alanda fizyoterapistlerin duayen olarak kabul ettiği Prof. Dr. Nuray Kırdı kendisini de bir ulu çınar olarak tanımladı. Ülkemizde geriatri fizyoterapistliğinin gelişme aşamalarından, gerek bakanlıklar ile gerekse de yurt dışı ile iş birliği içinde gerçekleştirilen çalışmalardan bahsetmesinin yanı sıra geriatrik rehabilitasyon alanındaki mesleki ve klinik tecrübelerini aktardı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Yaşlı Refahı Dairesi’ne görevli ve aktif çalışmalar gerçekleştiren Dr. Fzt. H. Reyhan Özgöbek ülkemizde gerçekleştirilen yaşlı, aktif yaşlanma ve yaşlı refahı politikalarından, bunların aşamalarından ve topluma olan faydalarından bahsetti. Örnekler ile fizyoterapistlerin bu çalışmaların neresinde ve ne kadar rol üstlenebileceği konusunda bilgi paylaşımında ve tavsiyelerde bulundu.
Kırıkkale Üniversitesi’nde Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Abit Kocaman, yaşlı bireylerde sağlıklı yaşam ve egzersiz konusunu ele aldı. Ulu Çınarlarımız olan yaşlı bireylere verilecek egzersizleri birer ilaç reçetesi olarak görüp her birinin farklı etkileri ve dikkat edilmesi gereken özelliklerinin olduğunu vurguladı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Denizli Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde çalışan ve sahada çok fazla tecrübeye sahip olan Fzt. Ayşegül Kitiş yaşlı bireylere kurumlarda verilebilecek olan egzersizlerin oyun temelli uygulamalarına örnekler sunarak bunların yaşlı bireyin fiziksel dayanıklılığının yanı sıra psiko-sosyal gelişimine de olan önemli etkilerini ele aldı.
Tebrik ve güzel temenniler ile sonlandırılan etkinlikte her biri çok kıymetli olan ulu çınarlarımıza, yaşlılarımıza sunacağımız yaklaşımlarımızın ve ulu çınarlarımızla birlikte olarak edinebileceğinin bilgi ve deneyim hazinelerinin tüm toplumumuzun refahı için önemli olduğu vurgusu yapıldı.