Türkiye’nin İlk Astronotu PAÜ’de Ağırlandı
Gök vatanımızın sınırlarını aşan ilk Türk Astronotu Alper Gezeravcı; TC. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T3 Vakfı iş birliği ve Denizli paydaş kurumların desteği ile birlikte Pamukkale Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya geldi.

Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Denizli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Metin Bitim, T3 Vakfı Denizli İl Temsilcisi Emre Verim’in eşlikleri ile Denizli’de ağırlanan Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, PAÜ Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Milli Uzay Misyonu Konferansı” adlı etkinlik ile ilk, orta, lise ve üniversite öğrencileri ile bir araya geldi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sahnelenen zeybek gösterisi ile devam eden program açılış konuşmaları ile sürdü.
Açılış konuşmalarının ilkini gerçekleştiren T3 Vakfı Denizli İl Temsilcisi Emre Verim şu ifadeleri kullandı: “Milli Uzay Misyonumuzu daha iyi anlayacağımız milli teknoloji hamlesi adı altında yapılan çalışmaları hep birlikte omuzlayacağımız programımıza hepiniz hoş geldiniz. Sizlere teknoloji liderimiz Mütevelli Heyeti Başkanımız Sayın Selçuk Bayraktar’ın selamlarıyla geliyorum, inşallah kendisi de şehrimize önümüzdeki süreçte eşlik edecektir. Bugün çok kıymetli bir konuğumuzu burada ağırlıyoruz. Türkiye’nin teknoloji takımı olarak milli teknoloji hamlesini şehrimizde yaygınlaştırmak T3 Vakfı gönüllülerimizle birlikte şehirde milli teknoloji hamlesi dalgasını yaymak ve yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu kıymetli organizasyona katılımınız ve çalışmaya destekleriniz için çok teşekkür ediyoruz. Tabii ki biz bu çalışmaları Sayın Valimiz ve valilik önderliğinde il müdürlüklerimiz çerçevesinde Deneyap Türkiye, Teknofest ve benzeri birçok çalışmayı, organizasyonu yine Sayın Selçuk Bayraktar’ın da önderliğinde yapmaktayız. İnşallah, bundan daha kıymetli, daha güzel sizlerle buluşacağımız atmosferler de olacaktır. Bugün atmosfer çok güzel, milli teknoloji hamlesine gönül veren herkese teşekkür ediyorum, saygılar.”
Rektör Kutluhan: “Çalışın, araştırın, hayal edin ve asla vazgeçmeyin! Çünkü artık biliyoruz ki Türk milleti için sınır gökyüzü değil, çok daha ötesidir.”
Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Bugün üniversitemizde, ülkemizin uzaydaki ilk temsilcisi, gök vatanımızın sınırlarını aşan kahramanımız Sayın Alper Gezeravcı’yı ağırlamanın gururunu yaşıyoruz. Kendisi, Türkiye’nin uzay yolculuğundaki en önemli adımlarından birini atarak, hepimize ilham veren bir başarıya imza attı. Sayın Gezeravcı’nın bu tarihi misyonu, yalnızca bireysel bir başarı değil, tarih boyunca milletimiz, gökyüzüne hükmetmeyi, gökte var olmayı, havacılık ve uzay teknolojilerinde söz sahibi olmayı bir ideal olarak benimsemiş; Osmanlı’dan itibaren havacılıkta gösterdiğimiz atılımlar, Cumhuriyet döneminde de hız kazanmış, milletimizin bilim ve teknoloji alanındaki yükselişinin bir simgesi olmuştur. O, bizlere sadece gökyüzüne bakmayı değil, aynı zamanda göklere ulaşmayı da öğretti. Türk gençliği artık hayallerini daha yukarılara taşıyor; uzay artık bizim için yalnızca bir hayal değil, erişebileceğimiz bir hedef haline geldi. Ülkemizin “Milli Uzay Programı” çerçevesinde gerçekleştirilen bu büyük adım, bizlere bilim ve teknolojiye daha fazla yatırım yapmamız gerektiğini hatırlatıyor. Bugün, burada bulunan genç kardeşlerimize de bir mesaj vermek istiyorum: Çalışın, araştırın, hayal edin ve asla vazgeçmeyin! Çünkü artık biliyoruz ki Türk milleti için sınır gökyüzü değil, çok daha ötesidir. Bu önemli misyonun bir parçası olan Sayın Alper Gezeravcı’ya ülkemize yaşattığı bu büyük gurur için teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.”
Vali Coşkun: “Ülkemizin milli teknoloji hamlesi yolculuğunda bilimde ve teknolojide iddialı genç ve dinamik insan kaynağına sahip bir ülke olarak uzay araştırmalarında da ilk astronotumuz gibi siz değerli gençlerimizin de büyük başarılara imza atacağına inanıyorum.”
Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun ise yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Sözlerimin başında ülkemizin insanlı ilk uzay bilim misyonunu gerçekleştiren ilk astronotumuz Sayın Alper Gezeravcı’nın deneyimlerini bizlerle paylaşacak olmasından ve kendilerini Denizli’mizde misafir ediyor olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. Ülkemiz birçok alanda olduğu gibi uzay faaliyetlerinde de bağımsızlığı hedefleyen önemli adımlar atmıştır. Dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak ülkemizin uzay politikaları alanındaki vizyonunu, stratejilerini, hedeflerini ve projelerini içeren milli uzay programımız 9 Şubat 2021 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştır. Bugün düzenlemiş olduğumuz konferansla, Denizlili hemşerilerimize ortaöğretim ve üniversite çağındaki gençlerimize öğrencilerimize milli uzay istasyonu ile ilgili yapılan çalışmaları tanıtarak gençlerimizin süreçleri anlaması, öğrenmesi ve ilgilerinin güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Ülkemizin milli teknoloji hamlesi yolculuğunda bilimde ve teknolojide iddialı genç ve dinamik insan kaynağına sahip bir ülke olarak uzay araştırmalarında da ilk astronotumuz gibi siz değerli gençlerimizin de büyük başarılara imza atacağına inanıyorum. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimize tüm katılımcılara ve ilk astronotumuz Sayın Alper Gezeravcı’ya teşekkür eder. Hepinizi tekrar saygıyla sevgiyle selamlarım.”
Gezeravcı: “Korkmadan hayal etmeye devam et!”
Açılış konuşmalarının ardından Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı Milli Uzay Misyonu başlıklı sunumunda, ülkemizin milli teknoloji hamlesi ile uzay araştırmalarında geldiği noktadan bahsetti. Türkiye’nin insanlı uzaylı ilk misyonunu tamamlamasının ardından Türkiye’ye döndüğü geçen yılın Mart ayından bu yana geçen bu süre içerisinde, bugün Denizli’de Pamukkale Üniversitesi’nde 139. şehirde 299. programını gerçekleştirdiğini söyleyen Gezeravcı, Türkiye Cumhuriyeti 100 yıllık tarihinde gerçekleştirdiği ilk uzay misyonunu bir Türk’ün uzaya gidip 22 gün süreyle orada bulunmasını bir macera yaşaması için gerçekleştirilmediğini belirtti. Gezeravcı: “Devletimizin dünyanın en zorlu coğrafyalarından birinde yüzyıllardır ayakta kalmayı başarabilmiş, üzerimize sınanan tüm badirelere rağmen devletinin bayrağını hiçbir zaman yere düşürmemiş bir devletin iradesiyle, yıllardır yaftalanan, özgüvenleri alaşağı etmeye çalışan gelecek nesillerimizin o özgüvenini her daim ayakta tutmaya yönelik gerçekleştirmiş olduğu ilham görevindedir. Dolayısıyla kesinlikle eğitim öğretim hayatına devam eden siz sevgili öğrenci kardeşlerim az sonra yapacağım sunumu herhangi bir sunum gibi görmeyin Bu bir hikâyenin başlangıç noktasıdır, bir yere varış hikâyesi değil. Bu görevin gelecek adımlarına altına imzasını atacak olan siz sevgili kardeşlerimizsiniz. Sunumun sahibi sizsiniz, hikâyenin sahibi sizsiniz.” şeklinde konuştu.
Programın devamında sunumunu gerçekleştiren Alper Gezeravcı, “Biz aslında uzaya yabancı bir ülke değildik. Tarihimizde; Fergani, Ali Kuşçu, Cezeri gibi uzay tarihine aslında damgasını vuran birçok büyüğümüz, tarihimize iz bırakan ecdadımızın içerisinde nice değerli isimlerimiz bulunmaktadır. Ancak geçen zaman içerisinde biz bu idraktan bir miktar uzaklaşmış vaziyetteydik. Yine de uzaya yabancı bir ülke değildik. 1984 yılında TÜBİTAK Uzay’ın kurulmasından bugüne kadar geçen 41 yıllık dönemin içerisinde ismi geçen uydu çalışmalarıyla tecrübe kazanmış bir ülkeydik.” şeklinde ifade etti. Sunumunun devamında, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT, Ay Araştırma Programı (AYAP-1), Uzaya Erişim ve Uzay Limanı Projesi, Türk astronot seçim süresi ile alçak basınç eğitimleri, santrifüj eğitimleri, ISS eğitimleri, SapceX eğitimleri, fırlatma ve iniş eğitimleri, modül ve deney ekipmanları, hayatta kalma eğitimi, JAXA eğitimleri, ESA eğitimlerinden oluşan astronot eğitimlerini anlattı.
Konferansın sonunda ise Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Alper Gezeravcı’ya hediye takdiminde bulundu. Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun ve Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan tarafından Denizli Teknofest takımlarına teşekkür belgeleri verildi.