Tavas MYO ve Tavas Sağlık Hizmetleri MYO tarafından “100. Yılında Cumhuriyet” Paneli Yapıldı

07.11.2023

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tavas Meslek Yüksekokulu (MYO) ve Tavas Sağlık Hizmetleri MYO tarafından ortaklaşa düzenlenen “100. Yılında Cumhuriyet” paneli, Tavas MYO Aşçılık Programı öğrencilerinin yaptığı “Yüzüncü Yıl Pastası” kesilerek tamamlandı.

Tavas MYO ve Tavas Sağlık Hizmetleri MYO tarafından, Cumhuriyetimizin 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında, “100. Yılında Cumhuriyet” isimli panel düzenlendi. Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Akalın’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele PAÜ Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. Ercan Haytoğlu ve Prof. Dr. Umut Karabulut konuşmacı olarak katıldı. Cumhuriyetin kurulmasına giden yolda önemli kilometre taşlarını konuklarla paylaşan panelistler, ikinci yüzyılına girdiğimiz Cumhuriyet’in korunması ve Ülkemizin muasır medeniyet seviyesi yolculuğunda gençlere düşen görevler konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Panelin açılış konuşmasını yapan Tavas MYO ve Tavas Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Doç. Dr. Selim Parlaz; Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eseri, büyük bir değişim ve dönüşüm ile milletimize eşsiz bir miras olan cumhuriyetin ilanının yüzüncü yılını birlikte kutlamanın mutluluğu, coşkusu ve heyecanı içinde olduğunu belirtti.

Tavas Kaymakamı Mutlu Köksal yaptığı selamlama konuşmasında; cumhuriyetin yüzüncü yılında yapılan bu etkinliğin öneminden bahsederek, salonun üniversite öğrencileri tarafından tamamen dolu olmasından dolayı yaşadığı sevinci ve gururu aktardı.

Prof. Dr. Umut Karabulut panelde yaptığı konuşmasında; rejimi cumhuriyet olarak belirleyerek 29 Ekim 1923 tarihinde yeni bir başlangıç yaptığımızı ifade ederken, demokrasimizi güçlendirmemiz gerektiğini belirtti. Cumhuriyetin yüceltilmesinin demokrasiyi güçlendirmekten geçtiğini söyledi.

Prof. Dr. Ercan Haytoğlu ise panelin sonunda cumhuriyetin kazanımları üzerine yaptığı konuşmasında demokrasi ile yönetilen birçok ülkeden çok daha önce kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiğine dikkat çekerken; okuma yazma oranı, ulaşım, sağlık alanlarında önemli gelişmeler kaydedildiğini belirtti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akalın: “Sizden önceki nesiller, buraya kadar getirdi. Bundan ötesine götürmek, sizin üzerinizde bir vazifedir”

Panelin moderatörü olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Akalın; cumhuriyetin büyük zorluklarla kurulduğunun altını çizerken, bu cumhuriyet için birçok şeyden vazgeçmiş şehitlerimizi asla unutmamamız gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Akalın: “Sevgili gençler, size bu yüzyılda çok büyük bir sorumluluk verilmiş durumda. Bu sorumluluğun ne kadar büyük zorluklarla kurulduğunu hocalarınız anlatmaya çalıştı. İkna olmayanlarınız varsa Çanakkale şehitlik alanlarını gezsinler, mezarlıklarda bir dolaşsınlar. Millî Mücadelenin yapıldığı Kurtuluş Savaşı alanlarını görsünler. Nerelerden geldiklerini, kaç yaşında olduklarını şöyle bir hayal edin; nelerden vazgeçip neleri feda ettiklerini, size bu değerli ve kutsal olan vazifeyi bıraktıklarını orada görebilirsiniz. Son söz olarak şunu söyleyeyim: Sizden önceki nesiller, buraya kadar getirdi. Bundan ötesine götürmek, sizin üzerinizde; bir vazife bir yükümlülük. Bu yüzyıl sizin yüzyılınız olsun. Tarihçiler yapılanları konuşur. Bu yüzyılda siz yapın başkaları konuşsun.

Panelin sonunda Tavas MYO Aşçılık Programı öğrencilerinin yaptığı “Yüzüncü Yıl Pastası” kesildi.

İlgili Haberler