Serinhisar MYO Öğrencilerine Arama Kurtarma Köpeği Eğitimi Verildi

20.03.2024

Serinhisar Meslek Yüksekokulu (MYO) Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı Öğrencilerine arama kurtarma köpeği yetiştiricisi ve köpek eğitmeni Tevfik Gül tarafından arama köpeği yetiştirilmesine dair bir eğitim verdi.

Eğitimde, köpek seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlardan başlayıp köpeğin arama kurtarma operasyonlarına çıkana kadar geçen tüm aşamaları anlatan Gül, 6 Şubat Depremlerine dair deneyimlerini de öğrenciler ile paylaştı. Köpek eğitiminde oyun oynama içgüdüsü yüksek ve hareketli köpeklerin seçilmesinin eğitim sürecini kolaylaştırdığını vurgulayan Gül, 5-6 aylık yavru olarak seçilen köpeğin ortalama 18 aylık eğitimden sonra arama kurtarma operasyonlarına başlayabildiğini, eğitim sürecinde köpeğe sürekli oyunlar oynatılıp ödül mekanizması ile ödüllendirildiğinde daha fazla fayda sağladığını söyledi. 6 Şubat Depremlerinde Hatay'da 5 gün boyunca Alfa isimli köpeğiyle çok sayıda kişinin yerini tespit ettiklerini, Türkiye genelinde akredite olmuş 58 arama kurtarma köpeği olduğunu belirten Gül, beraber çalıştığı köpekleri hem doğa da hem de enkazda arama yapabilecek şekilde eğittiğini ifade etti. Hiçbir teknolojik cihazın arama köpeğinin burnu kadar doğru işaret vermediğini de ekledi.

Öğrenciler ile karşılıklı diyalog halinde geçen eğitimde teorik bilgi verildikten sonra DESKİ Kentsel Arama Kurtarma ve İş Güvenliği Eğitim alanında köpeklerin enkazda nasıl canlı tespit ettiğini de uygulamalı olarak da gösterildi.

Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Burcu Özkan’ın, Tevfik Gül'e teşekkür belgesinin takdimi ile eğitim sona erdi.

İlgili Haberler