Rektör Kutluhan, Aday Öğrencileri Üreten Bir Üniversite’nin Parçası Olmaları İçin PAÜ’ye Davet Etti
PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Radyo Başakşehir’de yayınlanan “Özgür Kani ile Tercih Meselesi” programına konuk oldu. Rektör Prof. Dr. Kutluhan, üniversite adaylarının meslek hayatlarını şekillendirmelerinde oldukça önemli olan üniversite tercihi döneminde ‘Neden PAÜ?’ sorusunun yanıtlarını sıraladı.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Radyo Başakşehir’de yayınlanan “Özgür Kani ile Tercih Meselesi” programına konuk oldu. Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından mesleki kariyer yolculuklarının ilk adımlarını, mesleki eğitimlerini alacakları üniversiteyi belirlemek ile başlayan üniversite adaylarına, ‘Üniversite Hayatın Rehberidir’ sloganı ile çalışmalarını sürdüren, üreten, şehrin tüm paydaşları ile farklı birçok alanda somut iş birlikleri gerçekleştiren PAÜ’yü tanıttı. Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, uygulanan eğitim modelinden, fiziki ve teknik imkânlara; sosyal ve kültürel faaliyetlerden, aynı zamanda bir sanayi ve sağlık turizmi kenti olan Denizli’deki staj ve iş olanaklarına; Pamukkale Teknokent bünyesinde gerçekleştirilen girişimcilik hikâyelerinden, TEKNOFEST yarışmalarında üst üste elde edilen madalyalara kadar ‘Neden PAÜ?’ sorusunun yanıtlarını anlattı.
“Eğitim modelimizin başarısı, TUS’da elde ettiğimiz dereceler ile kanıtlanmıştır”
Programda ilk olarak Pamukkale Üniversitesi’nin Ege bölgesinin ikinci büyük şehrinde yer alan ve bu sene 30. yılını kutlayan köklü bir üniversite olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, bir öğrenci neden Pamukkale Üniversitesini tercih etmeli sorusuna ciddi cevaplarının olduğunu söyledi. Rektör Prof. Dr. Kutluhan sözlerinin devamında şunları ifade etti: “Bunlardan bir tanesi eğitim modelimizdir. Bizim eğitim modelimiz hoca öğrenci buluşması ya da probleme dayalı öğretim ya da ters yüz eğitim şeklindedir. Yani öğrencinin ödev yapar tarzda kendi kendine öğrenmesine odaklanılmıştır. Öğrenci dersi önceden izleyebilir, çalışabilir. Derslerimiz, hoca öğrenci buluşması tarzındadır. Biliyorsunuz pandemi süreci geçirdik ve bu pandemi döneminde tüm derslerimiz online yapıldı. Tüm ders kayıtlarımız şu anda elimizde. Bir öğrenci okulumuza kaydolduğunda mezun olana dek tüm ders kayıtlarını görebilir. Probleme dayalı öğretim yine bizim köklü bir fakültemiz olan Tıp fakültemizde uygulanmaktadır. Tıp fakülteleri arasında 50. sırada öğrenci alıyor ama TUS sınavında 13. - 15. - 17. seviyelerde başarısı var. Dolayısıyla biz bunun kaynağının eğitim modeli olduğunu düşünüyoruz. Tıp fakültemizin vermiş olduğu eğitim TUS da ciddi başarıları getiriyor. Geçen sene TUS ikincisi yine bizden çıktı. Biz de bu vesileyle öğrencilerimiz için TUS deneme sınavları başlattık. İlkini gerçekleştirdik. Yani tıp fakültemize gelen öğrenciler TUS deneme sınavlarına da girebileceklerdir. Şu anda diğer fakültelerde de KPSS deneme sınavlarını yapmak istiyoruz. Fakültelerimiz buna yönelik çalışmalarına başladı. Öğrencilerimiz bu sınavlara girerek KPSS de nasıl bir derece alacağını, sınava yönelik nasıl bir strateji tayin edeceğini öğrenmiş oluyor.”
“Şehrin merkezinde ve yeşillikler içindeki kampüsümüzde, öğrencilerimiz vakitlerini en verimli şekilde değerlendirebilir”
Sözlerinin devamında PAÜ’nün sosyal ve kültürel imkânlarına değinen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, öğrencilerin ilgi alanlarına göre yeteneklerini geliştirebilecekleri, meslek yaşantılarından kendilerine önemli katkıları sağlayacak takım çalışmasına yatkınlık ve bir ekibin parçası olabilme gibi meziyetlerini arttırabilecekleri 165 adet öğrenci topluluğu olduğunu söyledi. Bu toplulukların, alanlarından önemli çalışmalara imza attığını belirtti. Rektör Prof. Dr. Kutluhan sözlerine şöyle devam etti: “Pamukkale Üniversitesi’ne gelen bir öğrencinin canının sıkılmasına imkân yok. Kampüsümüz şehrin merkezinde, yeşillikler içinde, 11 kafesi ve 14 kantini bulunan, en büyüğü 600 öğrenci kapasiteli kütüphaneleriyle ve Türkiye’de ilk 5’te spor tesisleri olan bir kampüstür. Öğrencilerimiz sporun 14 dalında da kendini geliştirebilir. Dolayısıyla öğrencilerin boş vakti diye bir şey yok. Denizli sıcak bir memlekettir. İnsanı da sıcaktır. Eğitime çok önem verir. İzmir de düzenlenen Ege Kariyer Günleri’nde 4 bin öğrencimiz ile birlikte yer aldık.”
Sözlerine, PAÜ’nün uluslararası öğrenci hareketliliği ile Erasmus kapsamında, yurt dışındaki üniversitelere gönderilen öğrenci sayıları ile devam eden Rektör Prof. Dr. Kutluhan, yurt dışına gönderilen öğrenci sayısında Türkiye genelinde 14. sırada olduklarını hatırlattı. Erasmus ile yurt dışına giden öğrenci sayısının her geçen yıl artarak devam ettiğini ve geçtiğimiz yıl 366 öğrencinin bu program kapsamında farklı kültürleri tanıma fırsatı bulduğunu dile getirdi.
“Elde ettiğimiz başarılar, öğrencilerimizin TEKNOFEST’e olan ilgisini arttırdı. Bizler de takımlarımıza destek vermeye devam ediyoruz.”
Geçtiğimiz yıllarda, TEKNOFEST yarışmalarında, farklı kategorilerde, elde ettiği dereceler ile adından sıkça söz ettiren PAÜ’nün başarısının perde arkasına değinen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, “Şu anda öğrencilerimiz için diğer üniversitelerden farklı olarak lisans katılımlı bilimsel araştırma projeleri desteği veriyoruz. Bilimsel araştırma proje ofisimiz var. Bu ofisten bilimsel araştırmalara katkı, öğrencilerimize destek veriyoruz. Lisans öğrencilerinin de bir hoca ile birlikte buradan destek alması mümkün. Ar-Ge çalışmaları, TEKNOFEST çalışmaları gibi durumlar için. Bu da öğrencilerimizin TEKNOFEST’e olan isteklerini artırdı. Onlara ciddi destekler veriyoruz. TEKNOFEST’te bu sene 16 takım ile yarışıyoruz. Gayet güzel sonuçlar elde ediyoruz. Pamukkale Üniversitesi TEKNOFEST’te vardır sloganını şu anda yine devam ettiriyoruz. İnşallah Samsun’da çok güzel sonuçlar alarak kendimizi orada yine ispatlamış olacağız. TEKNOFEST takımlarımıza sürekli ziyaretler yapıyoruz. Onların önünü açıyoruz. Teknokentimiz var. Teknokentte de bu sene Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları yapan öğrencilerimiz için ön kuluçka ve kuluçka merkezlerinin açılışlarını yapacağız. Teknokentimize Organize Sanayi Bölgesinde şube açmayı planlıyoruz. Dolayısıyla öğrencinin eğlence olsun bilimsel hayatı olsun her şeye bir karşılığımız var. Bizim en önemli avantajımız ise Denizli’nin bir sanayi kenti olmasıdır. 4.6 milyar dolar ile ihracatta geçen sene 8. olduk. Şöyle bir program yaptık. Bunu meslek yüksekokulu için yaptık. Ancak tabi ki fakülteler için de geçerlidir. İş yerim, okulum projesi ile artık 3+1 ve 7+1 için Denizlili iş insanları ile birlikte eşleştirmeler yaptık, çalışmalar bitti. Bizim öğrencilerimizin staj yapma imkânı ve bir dönem uygulamalı, iş yeri mesleki eğitim alma imkânı vardır. Denizli şehri bu iş için biçilmiş kaftandır.” ifadelerine yer verdi.
Sözlerine barınma imkânı konusu ile devam Rektör Kutluhan: “Öğrencilerimizin eğitimi dışında barınma imkânları da devletimizin Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı kız ve erkek öğrenci yurtları, özel yurtlar, apartlar gibi barınma yerleri öğrencilerimiz için yürüme mesafesindedir. Öğrencilerimiz şehirle iç içe olduğu için barınma ve ulaşım açısından bir sıkıntı yaşamaz. Ekonomik yaşam açısından da Denizli üreten bir şehirdir. Üreten şehirde de yerel ürünlere ulaşma şansınız vardır. Bizim pazarlarımız çok güzeldir. Köylü gerçekten köylüdür. Ürettiği domatesi size sunar. Siz onu alır ve yersiniz tadına da doyamazsınız. Bu da öğrencilerimiz için güzel bir imkândır diye düşünüyorum.”
“Üreten bir şehir olan Denizli’de, şehirle bütünleşen, hayatın rehberi olan bir üniversite olarak yolumuza devam ediyoruz.”
“Bunun dışında Pamukkale Üniversitesi 30. yılını yaşıyor. 30. yıl şenlikleri 26 Eylül’de başlıyor. Bu sene 19 Eylül’de okulumuz açılacak ve 26 Eylül’de de kutlamalar başlayacak. Kutlamalara hem tanıklık hem de eşlik etmiş olacaklar. Onlar için de güzel bir şans olacak. Çünkü biz öğrencilerimizin dinlenmesi, eğlenmesi için de bahar şenlikleri yaptık. Bunu bir gün iki gün değil, beş gün boyunca şehirle birlikte yaptık. Çünkü bizim üniversitemizin en önemli hedefleri üreten bir şehir olan Denizli’de üreten bir üniversite olsun istiyoruz. Problemleri çözüp yeni Ar-Ge’ler ile dünyaya ihracat yapan bir şehirde şehirle bütünleşen, hayatın rehberi olan bir üniversite olarak yolumuza devam ediyoruz.” diye konuştu.