Prof. Dr. Semiz’in Projesi’ne TÜBİTAK Desteği

06.07.2021

TÜBİTAK, “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında ARDEB tarafından destek almaya hak kazanan projeler açıklandı. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Semiz’in TÜBİTAK-1001 araştırma projesi, destek almaya hak kazanan projeler arasında yer aldı.

TÜBİTAK, “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında 2021 yılı 1. döneminde Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB)’e önerilen projelerin bilimsel değerlendirme süreci tamamlandı. 2021 yılı 1. döneminde 1001 programı kapsamında, PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Semiz’in “Kızılçam (Pinus brutia Ten.)’ın Fizyolojik ve Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Stres Faktörü Çam Kese Böceği (Thaumetopoea wilkinsoni Tams.) Zararının Etkisi ve Bitki-Böcek Beslenme İlişkisi” başlıklı TÜBİTAK-1001 araştırma proje önerisi, destek almaya hak kazanan 247 projeden biri oldu.

2021 yılı 1. döneminde 1001 programı kapsamında, ARDEB’e sunulan 2 bin 497 proje önerisinden 2 bin 233’ü bilimsel değerlendirmeye alındı. Yapılan bilimsel değerlendirmeler sonucunda ise 247 proje destek almaya hak kazandı.

Prof. Dr. Semiz: “Ülkemizin yerli orman ağacı türleri arasında Kızılçam’ın (Pinus brutia Ten.) ekolojik ve ekonomik önemi oldukça büyük”

TÜBİTAK araştırma projesi ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Gürkan Semiz, araştırma sürecinin yaklaşık üç yıl süreceğini ifade ederken, çalışma kapsamında arazi çalışmaları ile beraber laboratuvar ortamında da güncel ve modern yöntemler kullanılarak amaca yönelik spesifik ölçümler yapılacağını söyledi. “Ayrıca elde edilen verilerin uzun dönemli kullanımını ve sürekli güncellenebilmesini sağlamak üzere yeni bir algoritma ve veri tabanı yazılım süreci de gerçekleştirilecektir” dedi. Sözlerinin devamında ülkemizdeki orman ağacı türleri içinde Kızılçam popülasyonunun yoğunluğuna değinen Prof. Dr. Semiz, “Günümüzden yaklaşık 3,5 milyon yıl önce ortaya çıktığı kabul edilen Pinus türleri, Akdeniz coğrafyası içinde, bulundukları coğrafyanın en dominant öğesi pozisyonundadır. Kızılçam mevcut diğer çam türleri arasında ülkemizde en geniş yayılışa sahip olan tür olarak göze çarpmaktadır. Kızılçam odunu, selüloz ve kâğıt endüstrisi başta olmak üzere inşaat malzemesi, maden direği vb. gibi oldukça zengin bir yelpazede kullanım alanına sahip olan türümüzdür. Kızılçamın bu yetisinin diğer yerli türlere nazaran daha hızlı büyümesinden ve ekolojik isteğinin diğer türlere nazaran daha geniş olmasından da kaynaklanmaktadır. Bu nedenlerden dolayı Kızılçam, genetik ıslahı yapılacak türler arasında Ulusal Ağaç-Islah ve Ağaçlandırma Programlarında bahsi geçen en önemli ve en öncelikli tür olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.

Kızılçam varlığı üzerine en fazla bilinen ve mücadele yapılan zararlı türlerinin başında çam kese böceği olarak bilinen Thaumetopoea wilkinsoni Tams. canlısının geldiğini ve genç Kızılçam’ın büyüme ve gelişmesine olumsuz etkileri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gürkan Semiz, bu türden projelerin bilimsel katkıların yanında yeni araştırmacıların yetiştirilmesi ve yeni projelere ışık tutması açısından etkin faydalarının olduğunu hatırlattı.

Rektör Kutluhan: “Yürüttüğümüz her projede mutlak katkı hedefimiz var”

Prof. Dr. Gürkan Semiz’in proje önerisinin destek almaya hak kazanmasına ilişkin görüşlerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Prof. Dr. Semiz ve proje ekibini tebrik ederken, başarılı bir proje süreci temennisinde bulundu. Prof. Dr. Kutluhan sözlerine şöyle devam etti: “Pamukkale Üniversitesi, yürüttüğü bilimsel çalışmalar ile bilimin her alanında hayata rehber olma gayretini sürdürmektedir. Yürüttüğümüz ve yürüteceğimiz her projede doğaya, insana, bilime, sanayiye, kültüre, sanata veya spora mutlak bir katkı hedefi vardır. Vatanı korumanın öncelikle yaşadığımız doğayı korumak ile başladığının bilincinde olan Pamukkale Üniversitesi’nin, ülkemizde yaygın olarak bulunan Kızılçam ağaçlarının neslinin gelecek kuşaklara aktarılmasına katkılar sağlayacak olan bu projeye imza atması ve bunun ulusal çapta bir değer olarak görülmesi şahsımı son derece mutlu etmiştir. Proje Yürütücüsü Biyoloji Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Gürkan Semiz başta olmak üzere proje ekibini tebrik ediyor, olumlu sonuçların elde edildiği bir araştırma süreci diliyorum. İnanıyorum ki Prof. Dr. Gürkan Semiz hocamız ve ekibinin yürüteceği bu proje bundan sonra gelecek diğer projelere de ışık tutacaktır.”

 

 

İlgili Haberler