Prof. Dr. Başer Öncel'den 20 Kasım KOAH Gününde Açıklama
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevin Başer Öncel, 20 Kasım Dünya KOAH Günü nedeniyle açıklama yaptı.
PAÜ Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevin Başer Öncel yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı: “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), solunum yollarında kalıcı tıkanıklık ve nefes darlığına yol açan ilerleyici bir hastalıktır. KOAH’ın belirtileri arasında sürekli ve şiddetli öksürük, balgam, hırıltı ve nefes darlığı bulunur. Aslında önlenebilir ve tedavi edilebilir bir kronik akciğer hastalığıdır. İleri yaşlarda daha sık görülür. Ana nedeni sigara içmektir.”
Prof. Dr. Başer Öncel: “ Dünyadaki her on yetişkinden biri KOAH hastasıdır.”
Yapılan çalışmaları değerlendiren Prof. Dr. Sevin Başer Öncel, Dünyadaki her on yetişkinden biri KOAH hastası olduğunu, 2023 yılında yapılan bir çalışmaya göre ülkemizde doktor tanılı KOAH sıklığı 45 yaş üstü bireylerde ortalama yüzde 8.8 olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Başer Öncel sözlerine şöyle devam etti: “Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, yoğun hava kirliliğine maruziyet, iç ve dış ortamda odun ve kömür gibi yakıtlar ile tezek gibi biyokütle yakıtlarının dumanının solunması KOAH hastalığına neden olan önemli risk faktörleridir. Bununla birlikte, yapılan çalışmalar KOAH hastası olan kişilerin yüzde 80’inin sigara içtiğini, tütün ve tütün ürünlerinin KOAH’ın en yaygın nedeni olduğunu ortaya koymuştur. Yoğun sigara içilen yerde sürekli sigara dumanına maruz kalmak KOAH'a yol açabilir.”
“Sigaranın bırakılması çok önemlidir.”
Prof. Dr. Sevin Başer Öncel: “Hastalığın tanısı, sağlık kurum ve kuruluşlarında basit bir test olan nefes ölçüm testi ile kolayca konulabilir. Solunum fonksiyon testi olarak isimlendirilen bu test hava akımında azalmaya yol açan tıkanıklığı belirler. Hem KOAH'ın önlenmesinde hem de hastalık yükünün azaltılmasında ilk ve en önemli müdahale basamağı risk faktörleriyle mücadele edilmesidir. Burada sigaranın bırakılması çok önemlidir. KOAH’ın bireysel tedavisinde “inhaler” olarak bilinen ve solunum yoluyla uygulanan nefes açıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlarla, hava yollarındaki daralmanın azaltılması, hastanın olabildiğince rahatlatılması ve yaşam kalitesinin artırılması amaçlanmaktadır. Ancak, belirtilen amaçlara ulaşılabilmesi için bahsi geçen ilaçların düzenli ve doğru kullanılması gerekmektedir. Hastanın sigara içiyor ise mutlaka bırakması gereklidir. Öte yandan, hastalığın seyrini kötüleştirecek alevlenmelerden ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yapılması önemlidir.” Konuşmanın sonunda solunum yetmezliği gelişen hastaların evde oksijen tedavisi veya evde solunum cihazı tedavisine ihtiyaçlarının olabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Sevin Başer Öncel, KOAH hastalığında akciğer rehabilitasyon uygulanması hastaların günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlamak olduğunu belirtti.