PAÜ’lü Öğrencinin Projesi TÜBİTAK Tarafından Desteklenecek

30.03.2023

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Begüm Gülce Bizimyer’in 2209/B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Desteği kapsamında hazırladığı proje, TÜBİTAK tarafından kabul edilerek desteklenmeye hak kazandı.

Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Akın Şahbaz’ın akademik danışmanlığını yaptığı, Rateks Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. Endüstri Mühendisi Tijen Güneş sanayi danışmanlığını üstlendiği PAÜ Kimya Mühendisliği son sınıf öğrencisi Begüm Gülce Bizimyer’in başvurduğu Pitaya (Hylocereus undatus) Yağı İçeren Mikrokapsüllerin Kullanımı ile Medikal Kumaşlara Antibakteriyel Özellik Kazandırılması adlı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Proje hakkında bilgi veren akademik proje danışmanı Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Akın Şahbaz şunları aktardı: “Ejder meyvesi diğer adıyla pitaya; kaktüsgiller ailesinden içi kırmızı veya beyaz olabilen, içinde çekirdekleri bulunan yüksek ticari değeri ve fonksiyonel bileşenleri nedeniyle popüler bir tropikal meyvedir. Türkiye'de son yıllarda özellikle Antalya'nın Alanya ve Mersin'in Anamur ilçelerinde yetiştirilmekte olan ejder meyvesi, Türkiye'nin ilk tescillenmiş tropikal meyvesi olma özelliğini taşımaktadır. Yapılacak bu proje kapsamındaki çalışmalarda, betalain açısından zengin pitaya yağının, pitaya meyve kabuğundan elde edilen doğal pektin ile mikroenkapsülasyonu ve elde edilen mikrokapsüllerin medikal kumaşlara uygulanması ile hastane enfeksiyonuna sebep olan bakterilere karşı antibakteriyel özellik kazandırılması amaçlanmıştır. Ayrıca proje kapsamında geliştirilecek antibakteriyel özellik gösteren mikrokapsüllerin tekstil sektörünün yanı sıra gıda, kozmetik, medikal tıp, eczacılık vb. alanlarda kullanım potansiyeli bulunmakta olup, elde edilebilecek yeni ürünlerin ticarileştirilmesinin ülke ekonomisine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.”