PAÜ’lü Akademisyen Türkiye’nin İlk Karanlık Gökyüzü Parkı İçin Başarı Elde Etti

23.05.2023

Yerel yönetimler iş birliğiyle destinasyon gelişimi kapsamında alternatif turizm türlerine yönelik çalışmalardan biri Pamukkale Üniversitesi, Beyağaç Belediyesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Kalebey Yerel Eylem Grubu’nun ortaklığıyla Türkiye’nin ilk karanlık gökyüzü parkı projesi oldu.

Dünya genelinde ışık kirliliğinin düşük düzeyde olduğu alanlarda gökyüzü gözlemlerine uygun arazilerde yapılan karanlık gökyüzü parkları, Beyağaç ilçesi Topuklu yaylası, önemli bir astro-gözlem ve astro-turizm parkı potansiyeline sahip olduğu değerlendirildi. Astro-turizm kapsamında parkın Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkları Birliği’nin (IDA) Karanlık Gökyüzü Parkı sertifikasını almak için çalışmalarını sürdüren Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (DSBMYO) öğretim elemanı Dr. Mehmet Tahir Dursun, üç aşamadan oluşan başvurunun ilk kısmı başarı ile tamamlandığının, IDA yetkilileri tarafından potansiyel bir park olarak değerlendirildiğinin bilgisini verdi. 

Beyağaç Topuklu Yaylası, Türkiye’nin gökyüzünün ve gökyüzü olaylarının incelenmesi için geçmiş yıllarda da kullanılan bir alandır. Bu yıl 12-16 Temmuz 2023 tarihlerinde ikincisi düzenlenecek olan Gökyüzü Gözlem Şenliği’nde IDA yetkilileri yerinde gözlem yaparak alanın Karanlık Gökyüzü Gözlem Parkı olması için incelemelerde bulunulacak. Etkinlik kapsamında ayrıca, Denizli’de ilk Astro Turizm Sempozyumu düzenlenecek. Etkinliğin düzenlenmesinde akademik koordinatörlüğü ve Karanlık Gökyüzü Parkı olarak Topuklu Yaylası’nın sertifikalandırılması sürecini yine PAÜ öğretim elemanı Dr. Mehmet Tahir Dursun yürütecek. 

Dr. Mehmet Tahir Dursun’un araştırmacı olduğu TÜBİTAK-1002 projesi kabul edildi

Kültürel miras turizmi alanında çalışmalarına devam eden PAÜ, turizm alanında akademik çalışmalara ve projelerine yenilerini ekliyor. Bu kapsamda Pamukkale Üniversitesi’nde DSBMYO öğretim elemanı Dr. Mehmet Tahir Dursun’un araştırmacı olduğu ve Nevşehir Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Ozan Atsız’ın yürütücülüğünde olan “Tutumlu Turist Davranışı Ölçeğinin Geliştirilmesi: Klasik Test Teorisi ve Madde Tepki Kuramının Uygulanması” başlıklı projesi 1002-Hızlı Destek Programı kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenmesi uygun görüldü. 

İlgili Haberler