PAÜ’de Yükseköğretim Kalite Kurulu ‘Mentör’lüğü Dönemi
Pamukkale Üniversitesi, gönüllü olarak başvurduğu kurumsal dış değerlendirme süreci kapsamında, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından bu yıl ilk kez başlatılan ‘Mentör Sistemi’nin ilk toplantısını gerçekleştirdi.
Eğitimin her alanında atılımlar yapan Pamukkale Üniversitesi, kalitesini daha da iyileştirmek adına Yükseköğretim kurumları kurumsal değerlendirme programına gönüllü olarak başvurdu. Pamukkale Üniversitesi, bu kapsamda YÖKAK tarafından bu sene başlatılan ‘Mentör Sistemi’ ile kendisine rehberlik edecek olan mentörü, Yükseköğretim Kalite Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım’ı ağırladı.
Ziyarette ilk olarak Rektörlük Senato Salonunda, Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erdinç Duru ve Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, Genel Sekreter Doç. Dr. Mehmet Ali Sarı, senato ve kalite komisyonu üyeleri ile rektörlük daire başkanlarının katılımıyla toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıda ilk olarak konuşan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, kalite artırımının önemine değindi. Rektör Bağ, Pamukkale Üniversitenin, misyon ve vizyonu doğrultusunda hedeflenen başarılara ulaşmak istediklerini ifade etti.
Yükseköğretim Kalite Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım ise, toplantıda kalite kültürünün yerleştirilmesine vurgu yaptı. Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım, kalite güvence sisteminin kurulmasında tüm üniversite çalışanları, dış paydaşlar ve öğrencilerin katkıda bulunması gerektiğini belirtti. Yıldırım ayrıca, eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme, topluma hizmet ve idari süreçlerine öncelikle odaklanan uygulamalarda “Planla-Uygula-Kontrol et-Önlem al” (PUKÖ) döngüsünün “Kontrol et” ve “Önlem al” basamaklarının gerçekleştirilmesinin sürekli iyileştirme açısından şart olduğuna vurgu yaptı.
Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım, konuşmasının ardından gerçekleştirdiği sunumla da bilgilendirme yaptı. Karşılıklı soru ve cevap şeklinde devam eden toplantıda çeşitli konularda bilgiler paylaşıldı. Toplantının ardından Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım’a teşekkür ederek hediye takdim etti.
Sistem nasıl işleyecek?
Kurumsal dış değerlendirme süreci kapsamında; yükseköğretim kurumları her yıl iç değerlendirme raporu hazırlar. Bu raporlar temel alınarak yükseköğretim kurumları beş yılda en az bir defa dış değerlendirme sürecine dâhil edilir. Dış Değerlendirme süreci Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yürütülür.
Kurumsal Dış Değerlendirme Süreci, kurumun; kurumsal özerkliğini koruyup kullanabileceği ve Yükseköğrenim alanında rekabet avantajı olarak değerlendirebileceği güçlü yönlerini, başarı hikâyelerini ve iyileşmeye açık yönlerini tanımasını sağlayan ve Kurumun iç değerlendirme raporuna dayandırılan bir süreçtir.
Bu süreçte, üniversiteler değerlendirme takımları tarafından değerlendirilir. Değerlendirme takım üyelerini YÖKAK belirler. Takım üye sayısı üniversitenin öğrenci sayısına göre belirlenir. Bu yıl değerlendirme takımlarında öğrenci üyeler de bulunmaktadır. Değerlendirme takımlarını oluşturan değerlendiriciler eğitilerek özel yöntemlerle seçilirler. Üniversite değerlendirmeleri her yıl Ekim ve Kasım aylarında gerçekleştirilir.
Bu yıl ilk olarak YÖKAK tarafından “Mentör Sistemi” başlatılmıştır. Mentörlük Sistemi uygulaması kurumsal dış değerlendirme programına dâhil olacak kurumlara rehberlik etmeyi, kurumların iç kalite güvence sisteminin yapılandırılmasına destek olmayı ve yükseköğretim sisteminde kalite güvence kültürünün yaygınlaşması ve içselleştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.