PAÜ’de Sürdürülebilir Termal Turizm Konuşuldu ve Yöresel Lezzetler Tadıldı

23.05.2022

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Turizm Fakültesi’nin ev sahipliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Pamukkale Belediyesinin desteklediği, ‘20-21 Mayıs Sürdürülebilir Termal Turizm Kongresi’ etkinliği gerçekleştirildi. Ayrıca etkinlik kapsamında “Denizli Lezzet Festivali” büyük ilgi gördü.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan etkinliğin açılış konuşmalarını sırası ile Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Turhan Veli Akyol, PAÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Bertan, PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necip Atar gerçekleştirdi.

İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Turhan Veli Akyol yaptığı konuşmada şunları dile getrdi: “İlimizin sahip olduğu turizm potansiyeli ile Ülkemizin en önemli destinasyonları arasında yer almaktadır. İç ve dış turizm olarak değerlendirdiğimizde İlimizin 12 ay boyunca hizmet sunan en önemli ve turist çeken iller arasında ilk beşte olduğunu görüyoruz. Buradan hareketle de dünya turizminde de Ülkemizin turizm açısından gerek istatistik gerek turizm gelirleri açısından baktığımızda da pandemi öncesinde 2019 yılının zirve bir yıl olduğunu görüyoruz. İlimiz açısından ise 2019 yılına baktığımızda 2 milyon 600 bin civarında Pamukkale ziyaretçi sayısı ciddi bir rakamdır. Pandemi sonrası ziyaret rakamlarına baktığımızda Denizli’yi ve Pamukkale’nin ziyaretçi rakamlarının ikiye katlandığını görüyoruz. Bu ve buna benzer kongrelerimiz ile Pamukkale Üniversitemiz tarafından Karahayıt’ta açılacak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ile hedef rakamlara ulaşılması anlamında hem Denizli açısından hem de turizm sektörü açısından çok büyük önem arz etmektedir. İnanıyorum ki, bu tür çalışmalar bu noktada güzel bir zemin oluşturacak. Sürdürülebilir Termal Turizm Kongremizin ilimize ve ülkemize hayırlı uğurlu ve verimli olmasını canı gönülden temenni ediyorum.”

Prof. Dr. Bertan: “Termal Turizmde Sürdürülebilirliğin önemini vurguladı”

Sürdürülebilir termal turizm kongresi ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Serkan Bertan, sağlık turizmi önemini, sağlık turizmi ziyaretçilerin ve gelirlerinin turizm gelirleri ve ziyaretçileri içindeki oranı ve termal turizmin potansiyeli hakkında bilgi verdir.

Sürdürülebilir termal turizm kongresi etkinliğinin önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bertan, kongre gelen bildirilerin sürdürülebilirlik ana temasında, sağlık turizmi ve medikal uygulamalar, termal ve sağlık turizmi, teknoloji kullanımı ve çevrimiçi göstergeler, termal turizm kaynakları, spa ve beslenme, termal tesisler, kaynaklar ve turizm potansiyeli olarak 5 tema altında değerlendirildiğini belirtti. Kongrenin ülkemize ve ilimize önemli katkılar sunacağını belirtti.

İki açılış oturumu ile toplamda beş oturumdan oluşan kongrede; Sağlık Turizminin Dünü, Bugünü ve Geleceği, Termal Turizmin Dünü, Bugünü ve Geleceği, Turizm ve Sürdürülebilirlik, Sağlık Turizmi ve Medikal Uygulamalar, Termal Sağlık ve Sağlık Turizmi Teknoloji Kullanımı ve Çevrimiçi Göstergeler, Termal Turizm Kaynakları, Spa ve Beslenme Termal Tesisler, Kaynaklar ve Turizm Potansiyeli başlıklı konular ele alındı.

 

PAÜ’DE “DENİZLİ LEZZET FESTİVALİ”

Kongre kapsamında ayrıca Pamukkale Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin ev sahipliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Pamukkale Belediyesinin desteklediği ‘Denizli Lezzet Festivali’ gerçekleştirildi. Pamukkale Üniversitesi Gölbahçe Alanı’nda oluşturulan stantlarda Denizli’nin yöresel lezzetlerinin tanıtıldı.

Denizli ilinin gastronomi şehirler ağına katılımın sağlanması için etkinliğin açılış konuşmalarını sırası ile PAÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Bertan, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, PAÜ Rektörü Ahmet Kutluhan ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Bertan: “Yöresel değerlerimizi korumak ve farkındalık oluşturmak oldukça önemlidir”

Denizli Lezzet Festivali ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Serkan Bertan, Ülkemizin yöresel yemek ve mutfak kültürü açısından çok zengin olan kültürel değerlerimizi koruyarak gelecek nesillere aktarmak ve farkındalık oluşturmanın önemli olduğunu belirtti. Kültürel mirasın korunması için bilinirliğinin arttırılması, yöresel değerlerin anlaşılması ve kültürel mirasın aktarılmasının önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bertan, söz konusu değerleri koruma güdüsünün oluşturulması gerektiğini söyledi. Bir yörenin ulusal ve uluslararası ölçekte turizm hareketliliğinden hak ettiği payı alabilmesi için sahip olduğu kültürel değerlerini etkili tanıtabilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda lezzet festivallerin düzenlenmesi kültürel mirasın daha etkin ve verimli olarak tanıtılmasına imkân verecektir. Prof. Dr. Bertan konuyla ilgili açıklamalarını şöyle tamamladı: “Bu festival ile zaman içerisinde kaybolma riski olan yöresel değerlerin korunması ve yaşatılması için gerekli önlemler alınması ile gastronomi şehirler ağına katılım için önemli adımlar atılacaktır.

Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Pamukkale Üniversitemizi yürekten tebrik ediyorum. Denizlimizin birbirinden güzel yöresel tatlarını bir araya getirerek bu güzel programa imza atmışlar. İlçe Belediyelerimizin Başkanlarını ayrıca tebrik ediyorum, ilçelerinin zenginliklerini buraya taşımışlar. Programın hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Rektör Prof. Dr. Kutluhan: “Üniversitemizin iddialı olduğu alanlardan biri de Gastronomi olmalı”

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Bu yıl 30. yılını kutladığımız Üniversitemizin iddialı olduğu konulardan biri de gastronomidir. Bizler bu alanda da kendimizi göstermek istiyoruz. Turizm Fakültesi öğretim üyelerimiz Denizli gastronomi şehri olma adına bilimsel kaydı düştüler. Sürdürülebilir Termal Turizm Kongresi ile başlayan programda yine bu konuda da Pamukkale Üniversitemiz, Denizli şehrimiz çok iddialı pozisyonda çünkü fizik tedavi alanında çok ciddi bir alt yapımız var. Bu alt yapıya bu sene Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulumuzu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi yaparak daha da güçlendik. Üniversitemizin Sağlık Turizmi konusunda gösterdiği başarı ile geldiği noktaya daha katkı sağlayacak olan Sürdürülebilir Termal Turizm Kongresi ile taçlandırarak bu konuda da yapılacak çalışmalar ile iddiamızı başarılı bir şekilde göstermek isteriz. Üniversitemizin Turizm Fakültesinin ev sahipliğinde düzenlenen Kongremizin ve Denizli Lezzet Festivalinin ilimiz başta olmak üzere ülkemize ve tüm turizm camiasına hayırlara vesile olmasını dilerim.”

Osman Zolan: “Denizlimizin güzelliğine güzellik katarak değerlerini tüm dünyaya bildirir hale getirmeyi gayret ediyoruz”

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan gerçekleştirdiği konuşmada şunları söyledi: “Denizlimizin çok fazla değerleri mevcut. Hem sürdürülebilir termal turizm konusunda hem de Denizli Lezzet Festivalini gerçekleştirmenin sevinci içindeyiz. Şehrimizin değerlerine sahip çıktığı için sunum noktasında dikkat çekme noktasında bilinmesi noktasında yapmış olduğu katkılardan dolayı değerli Rektörümüze çok çok teşekkür ediyorum. Emek verenlere çok teşekkür ediyorum. Tabi ki Üniversitemiz diğer kurumlarımızla birlikte bir bütün olarak hareket ettiğinde o sinerjiyi meydana getirmiş oluyoruz. Denizlimizin güzelliğine güzellik katarak değerlerini tüm dünyaya bildirir hale getirmeyi gayret ediyoruz. Düzenlenen etkinliklerin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’a, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necip Atar da Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki’ye teşekkürlerini sunarak Plaket takdim etti.

Programın ilk günü, protokolün Denizli’nin ilçelerine ait yöresel lezzetlerin sergilendiği stantların ziyareti ile sona erdi.

Kongrenin ikinci gününde ise Pamukkale & Hierapolis Antik Kenti’ne yapılan gezi ile program sona erdi.

İlgili Haberler