PAÜ’de ‘Mustafa Kemal Atatürk'ün Hayatı ve Cumhuriyet’ Adlı Konferans Düzenlendi

15.11.2023

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen ‘Mustafa Kemal Atatürk'ün Hayatı ve Cumhuriyet’ isimli bir konferans düzenlendi.

Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi İsmail Çetişli Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta Tarih Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Çağdaş Yüksel ilk olarak Mustafa Kemal Atatürk'ün ailesi, büyüdüğü çevre, aldığı eğitim ve hayatının ilk yıllarında yaşamını şekillendiren etkenlerden bahsetti.

Konferansın devamında Doç. Dr. Yüksel tarafından askeri eğitimin Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını nasıl şekillendirdiği, İttihat ve Terakki ile Mustafa Kemal Atatürk arasındaki ilişki değerlendirildi. Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun yaşadıkları ve Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri hizmetleri, Çanakkale Savaşları sırasında Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri başarıları incelendi. Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşı sırasında inisiyatif alarak ve hayatını riske atarak yaptığı müdahale ile savaşın kaderini değiştirdiği vurgulandı. Çanakkale Savaşı'nda yaşanan zaferin hem Birinci Dünya Savaşı'nı uzatarak dünya tarihini değiştirdiğinin hem de Mustafa Kemal Atatürk'ü orduya ve halka tanıttığının altı çizildi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele sırasında faaliyetleri özetlenen ve önemli olayların altı çizilen konferansta, Lozan Barış Antlaşması ve Cumhuriyetin ilanı ve Atatürk'ün Cumhuriyete verdiği değerlendirildi, Atatürk inkılapları ve bu inkılapların amaçları hakkında çeşitli bilgiler verildi, Atatürk'ün inkılaplarını hayata geçirme yöntemleri değerlendirildi. Konferansın son kısmında ise Cumhuriyetin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Milleti'nden beklentileri paylaşıldı. Konferans soru cevap bölümünün ardından sona erdi.  

İlgili Haberler