PAÜ’de Hedef TEKNOFEST 2020’de 20 Takım ile Yer Almak

09.05.2020

2019 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda finalleri gerçekleştirilen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST)’te 5 takım ile yer alan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ve Pamukkale Teknokent, bu yıl Gaziantep’te düzenlenecek olan TEKNOFEST 2020’de 20 takım ile yer almayı hedefliyor.

TEKNOFEST’in ilk adımı olan Ön Tasarım Raporu (ÖTR) sonuçları açıklanmaya devam ediyor. PAÜ ve Pamukkale Teknokent’in desteklediği toplam 20 takımdan 17 takım, şu ana kadar açıklanan sonuçlar doğrultusunda ilk elemeyi başarı ile tamamladı. Bu yıl Gaziantep’te düzenlenecek olan TEKNOFEST 2020’de PAÜ ve Pamukkale Teknokent’in desteklediği Takımlar; Tarım, İnsanlık Yararına Teknoloji, İnsansız Su Altı Sistemleri, Roket, İnsansız Hava Aracı (İHA), Model Uydu, Biyoteknoloji-İnovasyon ve Akıllı Ulaşım Sistemleri kategorilerinde mücadele edecek.

Tarım Teknolojileri kategorisinde yarışacak olan Algan Takımı, bu yıl projeleri ile Türkiye’deki çay bahçelerinde çay toplama işini el gücünden çok otonom sisteme geçiş sağlayarak üretimdeki verimi arttırmayı hedefliyor.

Robotaksi Binek Otonom Araçlar ve Efficiency Challenge kategorilerinde yarışacak olan Atay Takımı, bu yıl, iki yeni araç ile geçen yıl elde ettiği başarıları bir üst seviyeye taşımayı hedefliyor.

İnsansız Hava Aracı kategorisinde yarışacak olan Anka Ar-Ge Takımı, bu yıl uzaktan kontrol edilebilen, istenildiği zaman otonom uçuşa geçebilen, aynı zamanda uçuş esnasında tanımlanan noktalara istenilen yükleri bırakabilen ANKA 002 isimli projeleri ile TEKONFEST 2020’de yer alacak.

Model Uydu kategorisinde yarışacak olan Atlas Takımı, TEKNOFEST 2020’de gerçekçi uydu modeli ile Türksat tarafından belirlenen görevleri yerine getirecek.

Orta Kategori Roket Yarışmalarında mücadele edecek olan Caca Bey Roket Takımı, 2019 senesindeki kazanımlarının üzerine yeni araştırmalarını ilave edip, orta irtifa kategorisinde milli teknoloji hamlesine roketleri ile katkı sağlamayı hedefliyor.

İnsanlık Yararına Teknoloji kategorisinde yarışacak olan Çağın Takımı; ÇAĞIN adını verdikleri, gerektiğinde dik konuma getirilebilen, engelli bireylerin dış ortamda, her türlü hava ve yol şartlarında ulaşımını kendilerinin sağlayabileceği paletli bir tekerlekli sandalye projeleri ile yer alacak.

GRAPHONE Takımı, Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması-Fikir Kategorisinde, hazırladıkları projeleri ile işitme engelli bireylerin kullandığı işitme cihazlarını daha kullanışlı hale getirecek, nanoparçacık katkılı kompozit yapılı grafen membran üzerinde çalışmalarını gerçekleştiriyor.

İnsansız Hava Aracı kategorisine katılan Güven Takımı, “GÜVEN-İHA-EBABİL” adını verdikleri projeleri ile TÜBİTAK Sabit Kanat İHA kategorisinde gerçekleştirilecek Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışmasında mücadele verecek.

TEKNOFEST 2019’da 3 bin Metre Roket kategorisinde ‘Hiera3000’ isimli projeleri ile Türkiye birincisi olan Hazar Takımı, bu yıl 6 bin metre yüksek ve 3 bin metre orta irtifa kategorilerinde geçen yıl elde ettiği başarıları tekrarlamayı amaçlıyor.

İnsanlık Yararına Teknoloji-Sosyal İnovasyon kategorisinde mücadele edecek olan HTS Takımı, Hibrit Tekerlekli Sandalye Kiti projeleri ile mevcut, elle kullanılan tekerlekli sandalyelerin, az bir maliyetle akülü sandalyeye dönüştürülebilmesini amaçlıyor.

İnsanlık Yararına Teknoloji –  Sosyal İnovasyon kategorisinde yarışacak olan Huzur Takımı, sosyal hayatta, yaşanılan şiddet, hırsızlık ve terör eylemleri gibi toplumda derin yaralar açan olaylara zamanında müdahale, suç oranlarının hızla arttığı ülkemizde caydırıcı rol oynayacak, güvenlik güçlerinin manevra ve müdahale kabiliyetine katkıda bulunacak insansız bir hava aracı tasarlanacak.

Alçak İrtifa Roket kategorisinde yarışacak olan Livatya Alçak İrtifa Roket Takımı, bin 500 metre roket yarışmasında, verilen hedefleri başarı ile yerine getirmeyi amaçlıyor.

NANODRUG Takımı, Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması-Fikir Kategorisinde projeleri ile çoğu kanserin tanı ve tedavisi için yeni yaklaşımlar bulmaya yönelip, kanser tedavisini daha kolay ve ekonomik açıdan maliyetini düşürmeyi hedefliyor.

NCT Takımı, Akıllı Ulaşım Yarışması kategorisinde, belirli bölgelerde otonom hareket edebilen araç prototipi ile milli ulaşım teknolojilerine katkı sunmayı hedefliyor.

İnsanlık Yararına Teknoloji – Afet Yönetimi kategorisinde yarışacak olan Pars Takımı, orman yangınlarına ekonomik ve hızlı müdahale etmeyi sağlayacak özel bir toz söndürme sistemi ile yer alacak.

PAÜROB Takımı, İnsanlık Yararına Teknoloji kategorisinde, üstün hareket kabiliyetine sahip insanlar ile interaktif iletişim kurabilen, görüntü işleyen, programlanabilen, başta sağlık ve ilk yardım sektörü olmak üzere birçok sektörde hizmet verebilen çok fonksiyonlu mobil insansı robot geliştirilmeyi ve prototipini üretilmeyi hedefliyor.

İnsansız Su Altı Sistemleri – İleri Kategoride yarışacak olan Pusat Takımı, “FERSAH – 1538” isimli projeleri ile gerekli sismik araştırmaları gerçekleştirebilen, güvenliğin sağlanması ve keşif yapabilmeyi sağlayan bir insansız su altı aracı tasarlanmaktadır.

İnsanlık Yararına Teknoloji – Sağlık kategorisinde yarışacak olan İnteraktif Takımı, el ve kollarını kullanamayan, kas hastalığı gibi rahatsızlıkları olan hastaların, kendi başlarına kimseye ihtiyaç duymadan saçlarını yıkayabilmelerine yarayan bir proje ile TEKNOFEST 2020’de yer almayı hedefliyor.

İnsanlık Yararına Teknoloji – Sağlık kategorisinde projeleri ile yarışacak olan Safinaz Yollarda ekibi, Uzun Yürüme Ortezi; (HKAFO)’yu daha ucuz, daha kullanışlı ve daha kaliteli olarak geliştirmeyi hedefliyor.

İnsanlık Yararına Teknoloji – Sağlık kategorisinde yer alacak olan Timur Takımı, “LENG” isimli projeleri ile tersine mühendislik proseslerini kullanarak, yazılım ile, zenginleştirilen akıllı protez yapmayı hedefliyor.

İnsanlık Yararına Teknoloji – Afet Yönetimi kategorisinde yarışacak olan Tulgay Takımı, radyasyon ya da gaz sızıntısı olduğundan şüphelenilen bölgelerde, insan hayatını riske atmadan ölçüm yapma imkânı sağlayan bir araç ile TEKNOFEST 2020’de yer almayı hedefliyor.

Rektör BAĞ: “TEKNOFEST 2020’de yarışacak olan, Üniversitemiz ve Ülkemizin gururu tüm öğrencilerimizi ve danışman hocalarımızı kutluyorum”

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, TEKNOFEST 2020’de yarışabilmek için ilk eleme olan ÖTR Raporu sonuçlarına göre başarı elde eden tüm takım üyesi öğrencileri ve danışman akademisyenlerini tebrik ederken, şunları dile getirdi: “Pamukkale Üniversitesi ve Pamukkale Teknokent olarak, geçen yıl katıldığımız TEKNOFEST 2019 yarışmalarında elde ettiğimiz başarılar bizleri gururlandırırken, aynı zamanda Üniversitemiz, öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz için bir motivasyon kaynağı olmuştur. Geçtiğimiz yıldan elde ettiğimiz tecrübe ve birikimlere bu yıl yenilerini ekledik. Geçtiğimiz yıl 6 takım ile katıldığımız TEKNOFEST’e bu yıl 20 takım ile mücadele etmeyi hedefledik. Daha önce de belirttiğim gibi bu türden yarışmaların kazanını, hangi takım olursa olsun, sonuçta yerli ve milli teknolojilerimiz olacaktır. Bu nedenle, milli teknoloji hamlemize büyük katkılar sağlayacağı inancıyla, teknoloji gelişimi üzerine çalışma yapan öğrencilerimiz ve akademisyenlerimize desteğimiz daima artarak devam edecektir. TEKNOFEST 2020’de yarışacak olan, Üniversitemiz ve Ülkemizin gururu tüm öğrencilerimizi ve danışman hocalarımızı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.”

 

 

 

 

 

İlgili Haberler