PAÜ’de Fikir Ekimi ‘PAUTECH’ Gerçekleştirildi
PAÜ Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı’na bağlı PAÜ Fikir Ekimi Topluluğunun düzenlediği Fikir Ekimi PAUTECH etkinliğinin konuğu Türkiye Bio-Tasarım Takımı Üyesi ve Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Andiç Çakır oldu.
PAÜ Fikir Ekimi Topluluğu Topluluk Danışmanı Prof. Dr. Abdurrahman Tanrıöğen etkinliğin açılış konuşmasında bugüne kadar gerçekleştirilen Fikir Ekimi etkinliklerinde 2000’e yakın fikir geliştirildiğini ve bu fikirlerin 250 tanesinin dinleyicilerle buluşturulduğunu ifade etti. İnsanların otonom teknolojiler karşısında işini kaybetme tehlikesi ile yüz yüze olduğunu ve tarih boyunca yaratıcı düşünmek konusunda hiç bu kadar baskı altında kalmadığını belirten Prof. Dr. Tanrıöğen, PAUTECH projesinin yeni bir proje olduğunu ve bu sayede BiyoMedikal ve Malzeme Bilimi Mühendisliği öğrencilerine yaratıcı düşünme ve konuşma eğitimi verildiklerini vurguladı.
Fikir Ekimi PAUTECH Projesi yaratım, uygulama ve küratörü Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Meral Tanrıöğen de yaptığı konuşmada, okullarda bilginin veriliş şeklinin öğrencilerde körlük yarattığını ve bu durumun da yaratıcı düşünmenin önündeki en büyük engel olduğunu, yaratıcı düşünmenin başlangıç noktasının ilham değil bilgi ve onun yan anlamları olduğunu söyleyerek konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bir yönetici elinde sadece çekiç varsa bütün sorunların çivi gibi davranmasını bekler. Öğrenciler okullarda kendilerine öğretilen bilgilerin sadece belirli alanlarda kullanılabileceğini zannederek büyüyorlar. Bilginin tek yönlü kullanılabileceğine ilişkin inançları onlarda bir nevi körlük yaratıyor. Öğrencilere sadece ellerinde çekiç olduğunu düşündürmek yerine ellerinde bir alet takımı olduğu düşüncesi verilmeli. Bu da ancak bilginin çok yönlü olduğunu onlara göstermekle olabilir. Bu konuda Fikir ekimi atölyelerinde öğrencilerden yaratıcı düşünce geliştirmek istiyorlarsa onlara öğretilen kuramlara, kavramlara, teorilere ilişkin bildiklerini öncelikle unutmaları gerektiği (örneğin periyodik tablo ya da bir göl resmi) ve bu şekilde bilginin nasıl göründüğü sorgulatılır.” dedi.
Etkinlikte konuşma yapan bir diğer isim ise Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nilgün Kabay oldu. Doç Dr. Kabay, mühendislik bölümlerinde verilen iletişim konulu derslere çok önem verdiklerini bir mühendisin yaratıcı çözümler üreterek etkili sunumlar yapması gerektiğini düşündüklerini aktardı.
PAUTECH Etkinliği’nin konuk konuşmacısı Türkiye Bio-Tasarım Takımı Üyesi ve Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Andiç Çakır oldu. Doç Dr. Çakır, “Mühendislik Uygulamalarında Çok Disiplinli Çalışmanın Yaratıcılığa Etkisi” konulu bir sunum yaptı. Doç. Dr. Çakır konuşmasında Türkiye Bio-Tasarım takımının çoklu disiplin anlayışıyla farklı alanlardan çalışanlardan oluşturulduğunu bu şekilde bir sinerji yaratmaya çalıştıklarını dünyadan ve kendi çalışmalarından örneklerle anlattı. Doç. Dr. Çakır ayrıca BioMimikri kavramından bahsetti ve BiyoMimikri (doğayı taklit etme) sayesinde doğadaki canlıları örnek alarak inşaat alanında yeni uygulamalar geliştirildiğini anlattı.
Yaratıcı düşünce ve konuşma eğitimi alan PAÜ BiyoMedikal ve Malzeme Bilimi Mühendisliği öğrencilerinin geliştirdikleri fikirleri dinleyicilerle paylaşmasının ardından etkinlik, PAÜ Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nilgün Kabay tarafından teşekkür belgelerinin verilmesi ile sona erdi.