PAÜ’de Disiplinlerarası Çalışma ve İş Birliğinin Önemi Konuşuldu
PAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü tarafından ikincisi düzenlenen “Disiplinlerarası İşbirliği ve Çalışma Paneli: Tarih-Arkeoloji-Sanat Tarihi” etkinliğinde Sanat Tarihi ve Arkeolojinin Tarih bilimiyle ilişkisi ele alındı.
Fen-Edebiyat Fakültesi İsmail Çetişli Konferans Salonu’nda Doç. Dr. Hanım Hande Duymuş Florioti yöneticiliğinde gerçekleşen panelde; Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt, Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Beyazıt panelist olarak yer aldı. Üniversitenin çeşitli bölümlerinden katılım sağlanan panelde Sanat Tarihi ve Arkeoloji ile Tarih bilimi ilişkisi ele alınarak, disiplinlerarası çalışma ve iş birliğinin altı çizildi.
Arkeoloji ve Tarih bilimlerinin ilişkisi üzerinde duran Prof. Dr. Bilal Söğüt, arkeolojik kazı çalışmalarında farklı bilim dalları ile çalışmalar yürütüldüğünü, bu bilim dallarının başında Tarih ve Sanat Tarihinin bulunduğunu ifade etti. “Arkeologlar için kazıda ele geçen bir eserin bulunduğu yer ve bulunuş şekli çok önemlidir. Bu buluntu ve tespitlerin tarihsel yönlerinin bir tarihçi tarafından ele alınması, doğru sonuçlara ulaşımı sağlayacaktır” diyen Prof. Dr. Söğüt, doğru sonuçlara ulaşmak için disiplinlerarası çalışmanın öneminin altını çizdi.
Prof. Dr. Mustafa Beyazıt’ın konuşması ile devam eden panelde Prof. Dr. Beyazıt, Sanat Tarihi ve Tarih bilim dallarının ayrıştırılamaz bir bağı olduğunu, bu İki bilim dalının işbirliği ile kapsamlı, nitelikli ve bütüncül eserlerin kaleme alınabileceğini belirtti. Tarihi kaynakların suskun kaldığı pek çok yerde sanat eserlerinin, maddi kültür ürünlerinin döneme şahitlik ederek tarihçiye kılavuzluk ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Beyazıt, “yeterli donanım ve interdisipliner yaklaşımlar ile tarihçi, sanat tarihçileri yıllardır oluşturdukları bilgi birikimi ve tecrübelerini kullandıkları takdirde tarihin somut tanıklarını konuşturabilmeyi başarabilecektir. Sanat tarihçi ise tarihçinin kaynaklarını ve yöntemini alanına uyguladığında tarihin sessiz tanıklarını ete kemiğe büründürecektir” dedi.
Panelin sonunda söz alan Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt “Bölüm olarak gerçekleştirdiğimiz ve devamı gelecek bu paneller ile fakültemiz bölümleri arasındaki ilmi ünsiyeti ve işbirliğini artırmak, öğrencilerimize fakültemizin farklı bölümlerindeki hocalarımızı tanıtmak ve diğer disiplinlerin çalışma alanlarını ve araştırma yöntemlerini öğrencilerimize kavratmak amacındayız. Arkeolog ve sanat tarihçisi hocalarımız büyük bir özveri ile toz toprak içerisinde yüzey araştırmaları ile kazılar gerçekleştirerek bilime katkıda bulunuyorlar. Onlar bize bugün görsel şölenle anlatımlarını sundular. Kendilerine ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.
Tarih Bölümü tarafından ilki 9 Mart’ta Prof. Dr. Umut Karabulut, Prof. Dr. Milay Köktürk ve Prof. Dr. Güney Çeğin’in konuşmacı olarak katıldığı ve “Diğer Bilimler: Felsefe-Sosyoloji” adıyla düzenlenen panel serisi disiplinlerarası çalışma ve işbirliğini üniversite gündemine taşımaya devam edecek.