PAÜ’de 6 Şubat Depremleri Hakkında Uluslararası Sempozum Gerçekleştirildi

09.06.2023

Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü ortaklığında tarafından 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş (Türkiye) Depremleri ve Çıkarılması Gereken Dersler Uluslararası Sempozyumu düzenlendi.

Pamukkale Üniversitesi Turizm Fakültesi Hierapolis Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necip Atar, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Ağdağ, Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, İl protokolünden üyeler ve akademisyenler katıldı.

Açılış konuşmalarını sırası ile Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar,  Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Ağdağ, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Kumsar: “Yapılan her çalışmanın hayata olumlu yansıyacak şekle gelmesi gerekiyor”

Sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada Prof. Dr. Halil Kumsar şunları ifade etti: “Yaşamış olduğumuz 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden dolayı ülkemizde çok büyük can kaybı olmasından ve ağır hasar olmasından dolayı üzüntümü tekrar dile getirmek istiyorum. Bizler mühendisler, akademisyenler, yöneticiler olarak hep birlikte artık bunu çözmek zorundayız. Çünkü biz bunu nasıl yeneceğimizi biliyoruz fakat maalesef bunu başaramıyoruz. Hızlı bir şekilde engelleri aşmak zorundayız. Yapılan her çalışmanın hayata olumlu yansıyacak şekle gelmesi gerekiyor. Bu sempozyumu düzenlerken biz ikinci kez deprem bölgesine gittiğimizde Japonya’dan ve Çin’den afet zararlarını azaltma komisyonları ile birlikte temaslarda bulunduk. Prof. Dr. Ömer Aydan hocamızın başkanlığında orada beraber çalışmıştık. Sempozyum için tekrar bir araya gelerek çalıştık. Bu verileri tüm dünya ve Türkiye’de ayrıntılı bir şekilde paylaşmak için bu sempozyumu düzenlemeye karar verdik. Sempozyum için yurt dışından ve yurt içinden gelen tüm katılımcılarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Destek sağlayan tüm kuruluşlarımıza da teşekkür ediyoruz. İnşallah, bundan sonraki süreçlerde depremde oluşacak hasarları ve kayıpları azaltmış hale geliriz. Başarılı bir sempozyum olmasını diliyorum.”

Dekan Ağdağ: “Bu konu, sadece Mühendislik Fakültesinin Jeoloji ve İnşaat Mühendisliği bölümleri ile ilgili değil diğer bölümleri ile de yakından ilgilidir”

Dekan Prof. Dr. Ağdağ gerçekleştirdiği konuşmada şunları aktardı: “Ülkemizde yaşanmış olan deprem felaketinin önemi malum. Bu konu, sadece mühendislik fakültesinin jeoloji ve inşaat mühendisliği bölümleri ile ilgili değil diğer bölümleri ile de yakından ilgilidir. Bu deprem sonucunda ortaya çıkan yıkıntı artıkları bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Yaşadığımız büyük depremde de gene çevre mühendisleri depremdeki yıkıntı atıklarının depolanacağı yer seçimi için çeşitli projeler yaptılar. Şu anda, benim de içerisinde bulunduğum Çin’den katılan Prof. Wang’ın da çalışma grubunun içerisinde olduğu Türkiye, TÜBİTAK ve Çin’in TÜBİTAK benzeri kuruluşu ile bir proje önerisi verdik, depremdeki yıkıntı atıklarının, hafriyat atıklarının değerlendirilmesi ile ilgili. Bu konu çok önemli, inşallah başarılı bir sempozyum geçmesini diliyorum. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.”

Rektör Kutluhan: “Denizli deprem bölgesinde olması sebebiyle Pamukkale Üniversitesi’nde de Jeoloji Mühendisliği bu alanda çok büyük çabalar sarf etmiştir”

Rektör Prof. Dr. Kutluhan yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Ders alma olarak tanımlanan bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Denizli, deprem bölgesinde olması sebebiyle Pamukkale Üniversitesi’nde de Jeoloji Mühendisliği bu alanda çok büyük çabalar sarf etmiştir. En son Pamukkale Üniversitesi Deprem Araştırma Laboratuvarı’nı kurarak da kendisinin hizmete hazır olduğunu ispat etmiştir. Bu laboratuvarın kurulmasında değerli iş insanımız Şemsettin Terzioğlu’na teşekkürlerimi sunuyoruz. Laboratuvarın cihaz takviyesi yönünde en büyük desteği sağlayan Ömer Aydan Hocama da çok teşekkür ediyorum. Bu laboratuvarımız Türkiye’nin nadir laboratuvarlarından biridir. Biz Halil Kumsar Hocamın da ifade ettiği gibi daha önceden yapıldığı gibi yeni uluslararası ortak bilimsel çalışmalara da hazırız. Ben bu ekibe çok teşekkür ediyorum. Kendileri deprem bölgesinde bulunarak üniversitemizin yüz akı olmuşlardır. Bu depremlerin büyüklüğünün anlaşılması için bir örnek vermek istiyorum: Hepimiz insanız ve hepimizin hayatında mutlaka beyin felci geçirmiş insanlar vardır. Bu beyin felçlerini bazen atlatıp ayağa kalkınca çok şükür deriz. Bazen fizyolojik ihtiyaçlarımızı görecek kadar ayağa kalktık deriz. Bazen yatalak kalırız, bazen de komada kalır vefat ederiz. Buradaki en önemli olay beyin felcine sebep olan arterin küçüklüğü ve çokluğudur. Kahramanmaraş’ta olay büyük arter ve iki arterin tutulmasıydı. Bu komaya girmiş bir hastadır. Gerçekten milletimle onur duyuyorum. Hızlı bir şekilde bu hastayı komadan çıkardı. Çıkarmaları için el birliği yaptık. Bu hasta şu anda yoğun bakımdan çıkmıştır. Ben milletim ve Üniversitem adına tüm yurt dışı ve yurt içi destekleri olanlara da teşekkürlerimi sunuyorum. Pamukkale Üniversitesi olarak övüneceğimiz başka bir husus ise biliyorsunuz bir Babadağ Projesi var. Orada bir heyelan bölgesi olan Gündoğdu Mahallesi var. Bu mahallenin taşınmasını sağlayarak orada oluşacak bir felaketin önlemini almış oluyoruz. Bunun tıptaki karşılığı da aşıdır. Aşılarsanız hasta olmazsınız. İşte bizler depremlerde böyle şeyler istiyoruz. Her şeyin önlemi alınmış, tüm çalışmalar yapılmış olası bir depremde rahat olmalıyız. Bu sempozyumun başlangıç olarak Pamukkale Üniversitesi ve Denizli dersini çıkartsın istiyorum. Sempozyum vesilesi ile Ülke adına da büyük dersler çıkacaktır.  Aramızda bugün çok büyük hocalar var ve çok büyük önerileri olacak. Hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Başkan Zolan: “Çıkartılması gereken en büyük ders, doğanın kendi kuralları vardır o kurala uyduğunuz sürece en az sıkıntı ile bu işi atlatırsınız”

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Zolan gerçekleştirdiği konuşmada şunları belirtti: “Dünya’nın var olduğu günden bu yana ve dünyanın sonuna kadar oluşacak olan deprem konularında yaşadığımız afeti değerlendirme ve ders çıkartma noktasında hususlar anlamında bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Öncelikle Pamukkale Üniversitemize, çok değerli Halil Kumsar Hocamıza ve emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş’ta yaşadığımız depremlerde elli binin üzerinde vatandaşımızın hayatını kaybetmesi sonucu ağır bir duygu yoğunluğu ve üzüntü yaşıyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Tabi ki bundan çıkartılması gereken en büyük ders, doğanın kendi kuralları vardır ve o kurala uyduğunuz sürece en az sıkıntı ile bu işi atlatırsınız. Kendi kuralınızı doğayı ikna etme ve ona kabul ettirmek noktasında uğraşırsak böyle afetlerle yüz yüze geliriz. Bilim belli yaşanan olaylar, tabi ki depremin kurallarını kabul ederek, depremi olduğu gibi kabul ederek ona uymak gerekiyor. Biz, Denizli Büyükşehir olarak, diğer belediye başkanlarımız ile birlikte yaptığımız imar planlarında jeolojik etütler yaparız. Denetimler noktasında ise en üst seviyede gayret sarf ederiz. Tabi ki eksikler var ise tamamlanacak ama esas zihniyette değişiklikler gerekiyor. Zihniyetimizde bu işlerin kuralına uymak noktasında karar vermemiz gerekiyor. Etrafından dolaşmak değil tam hakkıyla bu işi yapmak gerekiyor. Hayata dokunduğunuzu hiçbir zaman unutmadan bu işleri hep birlikte yürütmemiz gerekiyor. Bu sektörde her kim var ise herkesin birbirini tamamlayan ve birbirine güç veren pozisyonda olması gerekiyor. Bu toplantı da bizlere güç verecek ve bazı şeyleri tamamlayacak bir toplantı olacak. Ben sizlere çok teşekkür ediyorum. İnşallah böyle bir acıyı tekrar yaşamayız ama tedbir alırsak içimiz rahat bir biçimde hayatımıza devam ederiz diyorum. Hepinize saygılar sunuyor başarılar diliyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından program PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar’ın 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremlerinin Başlıca Özellikleri başlıklı sunumu ile devam etti.

Tüm gün süren programın ilk yarısında; Mühendislik Jeolojisi Derneği Üyesi ve Ryukyus Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Bölümü (Okinawa, Japonya) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Aydan’ın Faylanmanın Yapılara Etkisi adlı sunumu, Mühendislik Jeolojisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Reşat Ulusay’ın Zemin Sıvılaşması ve Jeoteknik Hasarların Yapılaşmadaki Etkileri adlı sunumu, Tongji Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Fawu Wang’ın Heyelanlar ve Diğer Jeoteknik Hasarlar adlı sunumu, Kanazawa Üniversitesi’nden Masakatsu Miyajima’nın Doğalgaz ve Diğer İletim Hatlarındaki Hasarlar adlı sunumu, Çin Bilim İnsanı Profesör Manchao He’nin Olasılı Deprem Tahmini Stratejileri adlı sunumu gerçekleştirildi.

Programın ikinci yarısında ise; Prof. Dr. Ömer Aydan’ın Aktif Fay Zonlarında Yapılaşma Nasıl Olmalı, Prof. Dr. Reşat Ulusay’ın Sıvılaşabilir Alanlarda Yapılaşma Nasıl Olmalı, Masakatsu Miyajima’nın İletim Hatlarında İyileştirmeler Nasıl Yapılabilir, Fawu Wang ve Masakatsu Miyajima’nın birlikte yaptığı Afet Azaltma Stratejisi isimli sunumları ve Prof. Dr. Ömer Aydan’ın Çıkarılan Dersler ve Öneriler başlıklı aktarımları ile oturumlar sona erdi.

Programın ikinci gününde heyet, Pamukkale aktif fay zonu, Hierapolis ve Laodikeia Antik Kentlerine teknik geziler gerçekleştirecek.

İlgili Haberler