PAÜ, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ı Ağırladı

13.03.2024

Ege Bölgesi’nin ilk ve tek bilim merkezi olan ‘Büyükşehir Bilim Merkezi’nin açılış töreni nedeniyle Denizli’de bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Denizli programı kapsamında ayrıca Pamukkale Üniversitesi’nde (PAÜ) düzenlenen öğrenci ve akademisyen buluşmasında PAÜ’lü öğrenciler ve akademisyenlerle bir araya geldi.

‘Genç İnsan Kaynağımız ile Birlikte Acil Çözüm Gerektiren Güçlüklere Karşı Yenilikçi Bilim ve Teknoloji Yaklaşımı’ adlı etkinlik kapsamında gerçekleştirilen öğrenci ve akademisyen buluşması programı için Pamukkale Üniversitesi’ne teşrif eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ı söyleşi öncesi; Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Necip Atar ve Prof. Dr. Durmuş Akalın ile birlikte, PAÜ Şemseddin Terzioğlu Deprem Bilim Mühendisliği Laboratuvarını ve ardından Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezini (BİYOM) ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

PAÜ Şemseddin Terzioğlu Deprem Bilim Mühendisliği Laboratuvarı ve Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOM) ziyaretleri ardından Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ı makamında ağırladı.

Makam ziyaretleri ardından ise Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın eşlikleriyle TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, PAÜ’nün TEKNOFEST takımları ile bir araya geldi.  Öğrencilerin çalışmalarını yakından inceleyen Prof. Dr. Mandal, Atay Takımının ödüllü elektrikli aracı “Alatay”ı imzaladı. Devamında, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ve Prof. Dr. Hasan Mandal, takımlar ile birlikte toplu TEKNOFEST pozu verdiler.

Rektör Kutluhan: “PAÜ’de 42 adet TÜBİTAK projesi gerçekleştirilmektedir”

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan programda yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Çok değerli hocalarımız, sevgili öğrenciler, bugün üç buçuk yıldır özlemini çektiğimiz bir konuşmayı gerçekleştiriyoruz. Çünkü TÜBİTAK Başkanımız aramızda, hoş geldiniz Başkanım. TÜBİTAK hepimizin bildiği gibi bilimsel araştırmaların geliştirmeli Türkiye’deki merkezidir ve maddi bir destek veren bir merkezdir. Üniversitemizde bugüne kadar çok ciddi TÜBİTAK projeleri gerçekleştirilmiş. Şuanda da Üniversitemizde 42 proje gerçekleştirilmektedir. TÜBİTAK aynı zamanda TEKNOFEST yarışmaların da ortağı ve en büyük destekçisidir. Dolayısıyla TEKNOFEST Pamukkale Üniversitesi’nden sorulur diye söyledik. TÜBİTAK Başkanımız bizim aramızda olması bize mutluluk veriyor. Ben kendilerine tekrar Hoş geldiniz diyorum ve sözü kendisine bırakıyorum.”

Söyleşisine PAÜ’de olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek başlayan TÜBİTAK Başkanı Sn. Prof. Dr. Hasan Mandal, kısa sürede yapılan organizasyon için Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’a teşekkür ederken, katılım sağlayan öğrencilere “Burada olmanız, katılım göstermeniz çok kıymetli” diyerek seslendi.

TÜBİTAK Başkanı Mandal: “Sürece inanır, heyecanınızı besler ve güven duyarsanız alamayacağınız sorumluluk, başaramayacağınız şey yok”

Konuşmasının devamında öğrencilere “sürece inanır, heyecanınızı besler ve güven duyarsanız alamayacağınız sorumluluk, başaramayacağınız şey yok” şeklinde konuşan Prof. Dr. Mandal; yaşanan 6 Şubat deprem felaketi sonrasında TEKNOFEST’e katılarak çözüm üreten takımlar olduğunu dile getirdi. “Bunu başka ülkede görmeniz mümkün değil” diyen Prof. Dr. Mandal, “Bu durum gençlerimizin sahip olduğu potansiyeli net bir şekilde ortaya koyan en güzel örnek. Karşı karşıya kaldığımız sorunların çözüm odağında gençlerimiz, genç insan kaynağımız var. Bu benim geleceğe umutla bakmamı sağlıyor” dedi. Geçmişten günümüze TÜBİTAK’ın gelişimine ilişkin izletilen videonun ardından, Türkiye’nin ihtiyacı her ne ise tüm gücümüzle, personelimizle bunu sağlamaya çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Mandal, Milli gururumuz KAAN’ın altyapısındaki önemli parçalarda TÜBİTAK imzası olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Mandal: “Sorunlara biz çözüm bulmalıyız, toplum bilimi ve sosyalleşme boyutunu es geçmeliyiz”

“Küresel Riskler, Değerlendirmeleri ve Çözüm Odaklılığın Artan Gerekliliği” başlığı altında bilgiler paylaşan Prof. Dr. Mandal, “sorunlara biz çözüm bulmalıyız, toplum bilimi ve sosyalleşme boyutunu es geçmeliyiz” söyleminde bulundu. Denizli’nin sahip olduğu şartlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan bulunarak alınabilecek önlemleri dile getiren Prof. Dr. Mandal, “Ülkemizin önceliklerini destekleyecek şekilde kendinizi yönetin” vurgusu yaptı.

Başkan Mandal, sunumun devamında TÜBİTAK’ın sağladığı destek ve burslar hakkında bilgi verdi. Dikey İnişli Roket Yarışması'nda 1. olan Hazar Takımımızı ve “Alatay” adlı Elektrikli Araçları ile Kurul Özel Ödülü alan Atay Takımını ayrıca tebrik ederek alkışlayan Prof. Dr. Mandal, PAÜ’nün potansiyeline dikkat çekerek öğrencilerimizi daha fazla kategorilerde görmek istediğini belirtti.

TÜBİTAK Başkanı Mandal: “En büyük gücümüz genç insan kaynağımızdır”

Prof. Dr. Mandal, bugün içinde yaşadığımız ve yakın gelecekte etkileri giderek artacak küresel güçlüklerden, bu güçlüklerin çözümünde yenilikçi bir bakış açısının gerekliliğinden, bunun da ancak bilim temelli disiplinler arası bir yaklaşım ve birlikte başarma anlayışı ile mümkün olabileceğinden bahsederek bu kapsamda en büyük gücün genç insan kaynağımız olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Hasan Mandal yaptığı sunumda ayrıca gençlere büyük önem verdiklerini ekleyerek TÜBİTAK’ın öğrencilere sunduğu desteklerinden ve öğrencilerin katılabilecekleri programlardan bahsetti. Özellikle TEKNOFEST’te çok başarılı sonuçlar alan Pamukkale Üniversiteli öğrencileri bir kez daha tebrik eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

TÜBİTAK araştırma programlarına yönelik gelen soruları yanıtlayarak, akademisyenlerimizin görüş ve önerilerini dinledik. Süreçlerimizi iyileştirmeye yönelik çalışmalarımızı devam ettirdiğimizin altını çizerek kendilerinden gelen değerlendirmeleri çok kıymetli bulduğumuzu ekledik. Sunumun ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal öğrencilerden gelen soruları yanıtladı. Söyleşi sonunda ise TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan günün anısına hediye takdiminde bulundu.

Söyleşilerin ikinci oturumu olan akademisyen buluşması öncesi Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın eşlik ettiği TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezi fuaye alanında stant açan öğrenci toplulukları ile bir araya geldi.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen akademisyen buluşması söyleşisinde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal PAÜ’lü akademisyenlerle bir araya geldi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, akademisyenlere yönelik büyük ölçekli desteklerden bahsederek geliştirme odaklı programları anlattı. Sosyal ve Beşeri Bilim çalışmalarının ve hibrit araştırmaları önemine ve projelerdeki yerine dair bilgi veren Prof. Dr. Mandal; “daha ulaşılabilir, dinleyen geribildirim veren esnek bir kurum olmaya çalışıyoruz ve çabalarımızın olumlu dönüşlerini de görmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu. TÜBİTAK’ın bütçe sorunu olmadığına dikkat çeken mandal programların gelişimine katkı sağlayan tüm Devlet Büyüklerimize teşekkürlerini ileten TÜBİTAK Başkanı Mandal, programın son kısmında akademisyenlerden gelen soruları cevapladı.

İlgili Haberler