PAÜ Tıp Fakültesi’nde “Dünya Böbrek Günü” Etkinliği Yapıldı

19.03.2024

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı tarafından Dünya Böbrek Günü’nde eğitim semineri verildi.

Dünya Böbrek Günü 2006 yılından itibaren her yıl farklı bir tema ile Mart ayının 2. Perşembe günü kutlanmaktadır. Dünya Böbrek Günü’nün amacı; böbrek hastalıklarının farkındalığını sağlamaktır. 2024 yılının Dünya Böbrek Günü’nün teması “Herkese Eşit Erişimle Optimal Tedavi ve İlaç” oldu. Akut böbrek hasarı riski olan çocuklarda hastalık gelişmesini engelleyici önlemler almak ve hastalık geliştiğinde de uygun şekilde tedavinin sağlanabilmesi amacıyla PAÜ Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı tarafından Dünya Böbrek Günü’nde; akut böbrek hasarı olan çocukların yönetimi, tedavi yöntemleri, diyaliz modalitelerinin anlatıldığı seminer çocuk hekimlerine ve hemşirelerine verildi.

Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülay Becerir’in açılış konuşmasının ardından Doç. Dr. İlknur Girişgen tarafından “Çocuklarda Akut Böbrek Hasarı Yönetimi” ve sonrasında çocuk diyaliz hemşireleri Hatice Önal Çağlı, Rukiye Efe Şimşek ve Özlem Şenocak tarafından diyaliz modaliteleri ve son dönem böbrek hasarında en iyi tedavi modalitesi böbrek nakli hakkındaki deneyimler paylaşıldı. Seminerde, akut böbrek hasarı erken tanı ve tedavisi uygun şekilde planlanmaz ise geri dönüşümsüz kronik böbrek hasarının geliştiğine ve hastaların son dönem böbrek yetmezliğine ilerlediğinde diyalize bağımlı hale geldiğine ya da böbrek nakline ihtiyaç duyduklarına dikkat çekildi.

İlgili Haberler