PAÜ Öğrencileri DEKAMER’i Ziyaret Etti
Pamukkale Üniversitesi Hayvanları Anlama Topluluğu (PAÜ HAYAT) öğrencileri deniz kaplumbağalarının ‘yuva taşıma ve kafeslendirme’ araştırma projesi kapsamında topluluk danışmanı Prof. Dr. Yakup Kaska’nın başkanlığını yaptığı Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ni (DEKAMER) ziyaret etti.
Merkezde tedavisi devam etmekte olan 5 adet ve tedavisi biten 2 adet kaplumbağa ile ilgili bilgi alıp yapılan çalışmalara destek olan PAÜ öğrencileri merkezdeki kaplumbağaların ‘yuva ve kafeslendirme’ araştırma projesi konusunda da çalışmalar gerçekleştirdi.
Öğrencilere, tedavisi devam eden deniz kaplumbağalarının çoğunluğu dalma problemi adı verilen problemden dolayı hala merkezde tedavi altında tutulduğunu anlatan DEKAMER Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska şunları aktardı. “Sağlıklı bir deniz kaplumbağası su altında nefesini 4-5 saat kadar tutabilir fakat en sonunda yüzeye çıkıp nefes alması gerekiyor. Sürekli yüzeyde olan bir deniz kaplumbağasının hasta olduğu kesindir ve dalma problemi çekiyordur. Dalma probleminin sebepleri ise kafa ve kabuk üzerinden alınan darbeler, tekne çarpması, yenilen plastik atıklar, bakteriyel enfeksiyonlar, bakteriyel anomaliler, doğum kaynaklı veya mutasyon etkenler sebep olur.”
Dört gün süren ve PAÜ HAYAT topluluk öğrencilerinin de destek verdiği araştırma projesi ile ilgili bilgi veren topluluk danışmanı ve DEKAMER Başkanı Prof. Dr. Yakup KASKA şunları belirtti: “Topluluk öğrencilerimiz DEKAMER'in Muğla İztuzu plajında bulunan merkezinde öğrencilerle birlikte caretta carettaların yuvalama zamanı olduğu için gece kumsal da yumurtlamaya çıkan Carettaların sağlık durumlarının kontrolü, yumurtlama sonrası yumurtaların başka hayvanların saldırısına uğramaması için ‘Yuva Taşıma’ veya ‘Yuva Kafeslendirme’ gibi işlemlerde ekiplere destek verdi. Gündüz ise tedavide olan deniz kaplumbağalarının tedavi süreçlerini inceleyip, gelen ziyaretçilere deniz kaplumbağalarının tedavi süreçleri ve yaşamı hakkında bilgiler paylaştık. Devam ettirmeyi düşündüğümüz projeyi gelenek haline getirmeyi planlıyoruz. Her dönem mayıs, haziran, temmuz aylarında Hayvanları Anlama Topluluğu (PAÜ HAYAT) üyesi olan öğrencilerimizi her hafta bir grup olacak şekilde DEKAMER’e ziyarete gelebileceklerini hedefliyoruz.