PAÜ Hastanesinde Aritmi Merkezi Çalışmalarına Devam Ediyor

15.01.2019

Türkiye’de ilk olan PAÜ Hastanesi Aritmi merkezi uyguladığı tedavilerle hastalarını iyileştirmeye devam ediyor.

Merkezin işleyişi ile ilgili açıklamalarda bulunan Kardiyoloji AD. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökay Nar şunları söyledi : Kalbimizin tıpkı bir şehrin elektrik şebekesine benzer bir sistemi olduğunu biliyor muydunuz ? Normalde kalbimizin sağ kulakçıktan çıkan uyarılar her iki kulakçığa oradan da özelleşmiş iletim yolları ile karıncıklara yayılır ve böylece ana merkezde üretilen elektriksel uyarı tüm kalp kası hücrelerine iletilerek kalbin kasılmasını sağlamış olur. Çok çeşitli nedenlerle kalbin bu normal uyarı ve ileti sisteminde aksamalar oluşabilir. Bu aksamalar kalpte ritm bozukluğuna sebep olabilir. Günümüzde Elektrofizyolojik çalışma(EPS) ve ablasyon denilen kalp ritim bozukluklarının tanısını, tespitini ve tedavisini sağlayan invazif tanı ve tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.  Söz konusu işlemlerin yapılabilmesi için kalbin içine ulaşmak için özel kateterler, kateterlerin kalpteki pozisyonunu takip için görüntüleme sistemi (anjiyo) ve kateterler vasıtasıyla kalp için sinyallerin kaydını gösteren bilgisayar tabanlı bir yazılım sistemi gereklidir.

Pamukkale üniversitesi tıp fakültesi kardiyoloji bölümünde Elektrofizyolojik çalışma (EPS) ve ablasyon işlemleri artarak devam ediyor.

Pamukkale üniversitesi tıp fakültesi kardiyoloji bölümü içeresinde kendine ait anjiyografi ve yataklı birimin olduğu özel bir aritmi merkezi bulunmaktadır. Özel ekipmanları ve donanımı ile Türkiye’deki sayılı merkezlerden olan laboratuvarımızda; 2018 yıllında 180 den fazla EPS/ablasyon gerçekleştirilmiştir. Bunların yaklaşık %30 unu elektroanatomik haritalama(CARTO) ve cryoablasyon gibi kompleks ablasyon işlemleri oluşturmaktadır. 

Doç. Dr. Nar sözlerini şöyle tamamladı ; “Aritmi merkezimizde ayrıca kalıcı kalp pili ve implante edilebilir kardiyak defibrilatör (ICD) uygulanması, Kardiyak resenkronizasyon tedavisi (CRT) gibi 2018 yılında 170 in üzerinde kalp pili uygulaması da yapılmıştır.” dedi.

 

        

İlgili Haberler