PAÜ Hastanelerinden Ücretsiz Deri Kanseri Taraması

16.05.2018

Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri, bu sene ülkemizde 21 Mayıs 2018 – 25 Mayıs 2018 tarihleri arasında yapılacak olan ‘Euromelanoma Ücretsiz Deri Kanseri Taraması’ programındaki 21 merkezden biri olacak.

Doç. Dr. Kaçar: “Erken tanı hayat kurtarır”

Konu ile ilgili açıklama yapan Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Deri ve Zührevi Hastalıklar Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nida Kaçar şunları kaydetti:

‘‘Deri kanseri dünyadaki en yaygın kanser çeşididir. Genellikle, güneşin deriye nüfuz eden ve yıpratan zararlı UV ışınları yüzünden ortaya çıkar. Kanserli lezyonlar, yüz, boyun, sırt ve kol gibi derinin güneşe (UVA ve UVB) daha çok maruz kalan kısımlarında görülür. Herkeste görülebildiği gibi, 50 yaş üstünde olan ve uzun süreli yoğun güneş ışınlarına maruz kalan kişilerde daha sık görülmektedir.

Her geçen gün deri kanseri tanı oranı artmaktadır. Fakat melanom dışı deri kanser çeşitleri resmi kayıtlara eksik bildirilmektedir. Bu durum gerçek durumu saptırmaktadır. Deri kanseri, en çok iyileşme oranına sahip ve en çok tedavi edilebilir kanser çeşitlerinden biridir. Fakat, kamudaki semptom farkındalık azlığı, erken tanı fırsatının kaçırılmasına neden olmaktadır.

Tüm bu bilgiler ışığında deri kanseri korumasının ve erken tanının önemini vurgulamak, erken tedaviyi teşvik etmek ve bunlar hakkında bilgi paylaşmak için “Euromelanoma” oluşturulmuştur. 1999'da Altı Belçikalı dermatolog (T. Maselis, M. van Daele, C. Pirard, V. del Marmol, B. Richert, and K. de Boulle) tarafından kurulan Euromelanoma bütün kıtada yayılmaya devam etmektedir ve şu anda Türkiye de dahil olmak üzere 33 ülkede uygulanmaktadır. Projenin 3 ana kitleye ulaşma amacı vardır; genel kamu, bilimsel topluluk, Avrupalı ve milli yasa yapıcılar.

Kamu için, bir milyon insan tarafından ziyaret edilen Euromelanoma websitesi ve yıllık kamu farkındalık kampanyası yardımıyla, deri kanseri koruması, erken teşhis ve tedavisi teşvik edilmektedir. Yılda bir kez gerçekleştirilen  'Euromelanoma Ücretsiz Deri Kanseri Taraması' ile kampanya sonlandırılmaktadır. Bugüne kadar 450,000 insandan fazla kişi ücretsiz ben taramasına katılmıştır.

Dermatologlar ve bilimsel topluluklar için, deri kanseri hastalarının bakımını geliştirmek için düzenli olarak bilimsel yayınlar ve bilgiler paylaşılmaktadır. Hükümetler için, sağlık yasalarında ve sağlık sisteminde deri kanseri tedavilerinin tam olarak tanınması ve desteklenmesi için özel etkinliklere ev sahipliği yapılmaktadır.

Deri kanserleri, korunma yöntemleri, kendi kendini tarama gibi detaylı bilgilendirmeler için http://www.euromelanomaturkiye.org adresine hastalarımız başvurabilirler Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı olarak böyle bir projede yer almaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz. Kliniğimizde “Ücretsiz Deri Kanseri Taraması” 22 Mayıs 2018 günü saat 10:00/12:00 – 13.30/16:00 arasında, Dermoskopi Nevüs izlem Polikliniği’nde, benimle birlikte, Dr. Merve Akbay ve Dr. Sevilay Ertürk tarafından gerçekleştirilecektir’’.

 

“Ücretsiz Deri Kanseri Taraması” için hastalarımız telefonla ya da direkt başvurarak Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Poliklinik Sekreterliği Muhammet Ulus’dan randevu alabilirler.

 

 

İletişim Bilgileri: Kırmızı Bina 3. Kat 0 258 2965835

Kaynak: http://www.euromelanoma.org/turkey

İlgili Haberler