PAÜ Hastanelerinde Kan Transfüzyon Süreci ve Reaksiyon Yönetim Eğitimi Düzenlendi
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından planlanan Asistan Uyum Programı’nda kan transfüzyon süreci ve reaksiyon yönetimi konusu Prof. Dr. Nil Güler ve Hemovijilans (Kan izlem) Birimi tarafından drama teknikleri kullanılarak anlatıldı.
PAÜ Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitim programında Prof. Dr. Nil Güler, kan transfüzyonunun hayat kurtaran bir işlem olduğunu ifade ederek öncesinde kan grubu ve uyum testi için kan örneklerinin alınması, kanın hastaya takılması işlemleri sırasında ve sonrasında hastanın izlenmesinin belirli kurallar dahilinde yapılması gerektiğini belirtti.
Programda, kan ürünü takılmadan önce alınan kan grubu ve kan uyum (cross-match) testleri için kan örneklerinin nasıl alınacağı, hasta kimlik bilekliği kontrolünün önemi, iki ayrı zaman diliminde kan grubu örneklerinin alınması, kan ürünü takılmadan önce yapılması gerekli kontroller ve işlemler hakkında drama teknikleri kullanılarak bilgi verildi. Drama yöntemi ile oyunun sahnede gerçek hayatta olanları sıkmadan gösterilmesi amaçlandı. Hemovijilans hemşireleri Gülsün Selcuk, Nursel Eren, Gamze Tuncay, Kan Bankası Sorumlu Teknisyeni Murat Karaduman hasta ve hemşire rollerini üstlenirken, Prof. Dr. Nil Güler yeni başlayan asistan doktor olarak rollerini eğitici bir şekilde canlandırdılar. Drama oyununun ardından konu ile ilgili teorik bilgileri içeren sunum gerçekleştirildi.