Rektör Kutluhan: “Pamukkale Üniversitesi Olarak Ülkemizin Birlik ve Beraberliğine Katkı Sağladık”
Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, 6 Şubat Depremlerinin seneidevriyesi nedeniyle bir mesaj yayımladı.
“6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin üzerinden iki yıl geçti. Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Elazığ, Malatya ve Hatay kentlerimizde yıkıma sebep olan asrın felaketi, Türkiye yüz ölçümünün %14'ünü doğrudan etkilemiş, milletçe yaşadığımız en acı gecelerden birine neden olmuştur. Deprem bölgesinde yaklaşık bir milyon bağımsız birim zarar görmüş, on dört milyon vatandaşımız, yani nüfusumuzun yaklaşık %16’sı doğrudan etkilenmiştir. Bölgedeki yapı stoklarının altıda biri ya yıkılmış ya da ağır hasarlı duruma gelmiştir. Afette 53 bin 537 canımızı yitirirken 107 bin 213 vatandaşımız da yaralanmıştır. Depremlerde on bir ilimiz, yüz yirmi dört ilçemiz, altı bin dokuz yüz yirmi dokuz köy ve mahallemiz zarara uğramıştır. Etki alanı bakımından dünya literatürüne geçen bu depremlerde büyük bir yıkımla karşı karşıya kalan aziz milletimiz, ilk andan itibaren, canını hiçe sayarak, vatandaşlarımızı enkaz altından kurtaran insanların sadakati ve şefkatiyle bir oldu, birlik oldu. Türk toplumu, yardımseverliğin ve dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya bir kez daha gösterdi.”
Rektör Kutluhan: “Deprem çadırlarından konteyner kente; bir yıl dolmadan konteyner kentten kalıcı konutlara geçilmesindeki başarı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’mizin ne denli güçlü ve büyük olduğunun da açık bir göstergesi niteliğindedir.”
“Ülkemiz milli gelirinin neredeyse %10’unu üreten bir bölgenin yaşadığı bu büyük felakette, Devletin ve Kurumlarının koordineli bir şekilde çok hızlı, etkin olarak arama/kurtarma, tedavi/bakım, barınma/beslenme, psikolojik destekle beraber bu acının topyekûn paylaşılmasının en güzel örneğinin verildiği bu depremlerde, deprem çadırlarından konteyner kente; bir yıl dolmadan konteyner kentten kalıcı konutlara geçilmesindeki başarı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’mizin ne denli güçlü ve büyük olduğunun da açık bir göstergesi niteliğindedir.
Pamukkale Üniversitesi olarak asrın felaketinin yaşandığı 6 Şubat 2023 tarihi itibariyle tüm olanaklarımızı seferber ederek yardım tırlarından deprem bölgesinde tıbbi desteğe, bilimsel araştırmalardan yapı incelemelerine, deprem bölgesinde düzenlediğimiz etkinlikler ve üniversite Rektörleri ziyaretlerinden Denizlimizde ağırladığımız depremzede vatandaşlarımıza her türlü desteği vermeye kadar pek çok konuda çalışmalar yürüterek ülkemizin birlik ve beraberliğine katkı sağladık. Böylesi bir felaketi bir daha yaşamamak adına deprem bölgesinde ve Denizlimiz için yürüttüğümüz çalışmaları hızlandırarak bilimsel sempozyumlar düzenledik, Üniversitemizdeki binalarımızın depreme dayanıklılığını analiz ettik ve PAÜ Arama Kurtarma Ekibi’ni kurduk. Akreditasyon sürecindeki bu Arama Kurtarma Ekibimiz her an ülkemizin herhangi bir yerinde yaşanabilecek bir depremde görev alabilecektir.
6 Şubat depremleri ile yaşadığımız bu büyük acının tekrar etmemesi en büyük dileğimdir. Bu vesileyle 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden öğrencilerimiz Ömer TERAZİ, Şiraz ELMAHAMİDE, Müzeyyen Nur KARACA, Sema HADDUR, Selman Enes CANSIZ, Mustafa YOLCU, Elena DİNÇ, Emre ALKAN, Murat KUTEYNİ, Buket KELEŞ, Bade TUĞTEKİN, Helin OKAY, Büşra BALSEVER, Fatma DENİZ, Rabia Yeşil DÖNMEZ başta olmak üzere, hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyor; böylesi büyük bir afetin dünyanın hiçbir yerinde bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum. Saygılarımla…”