PAÜ Hastanelerinde 3-9 Kasım Organ Nakli Haftası Etkinlikleri Düzenlendi
PAÜ Hastanelerinde 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikle, organ bağışının önemi vurgulandı. Başhekim Prof. Dr. Onur Birsen, “Her bağış, yeni bir hayattır” diyerek organ bağışını destekleme çağrısında bulundu.
3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağışı Haftası, PAÜ Hastanelerinde özel etkinliklerle kutlandı. Hastane poliklinik girişinde açılan stantla birlikte, organ naklinin önemi ve bağışın gerekliliği konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli faaliyetler gerçekleştirildi. Etkinliğe katılan PAÜ Hastanesi Başhekimi ve Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Onur Birsen, etkinlikte yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Organ nakli, vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesi işlemidir. Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesi de organ bağışıdır. Tedavileri, sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastaların sayıları giderek artmaktadır. Bu hastaların büyük bir kısmı uygun organ ve doku bulunamadığı için yaşamlarını, kaybetmektedir.”
Başhekim Prof. Dr. Onur Birsen: “Her bağış, yeni bir hayattır.”
Prof. Dr. Onur Birsen: “3-9 Kasım Organ ve Doku Bağış Haftası her yıl organ bağışı bekleyen hastaların varlığına ve artışına dikkat çekmek, organ bağışını destekleyip, yaygınlaştırmak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır.”
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, organ naklinin caiz olduğunu bildirdiğini belirten ve organ bağışını, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olduğunu vurgulayan Başhekim Prof. Dr. Birsen sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde organ bağışları, Sağlık Bakanlığı kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi vasıtasıyla organ dağıtımı en adaletli ve şeffaf biçimde yapılmaktadır. Ülkemizde organ olarak, böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve incebağırsak nakilleri; doku olarak kemik, kemik iliği, kornea ve kalp kapağı nakilleri ile birlikte yapılmaktadır. Hastanemizde de böbrek, kornea, kök hücre nakilleri yapılmaktadır. Organ bağışı yapmak isteyen, 18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes il sağlık müdürlükleri, hastaneler, organ nakli yapan merkezler ve aile hekimliklerine başvurarak detaylı bilgi alabilirler ve organlarını bağışlayarak organ bağışı kartı sahibi olabilir. Herkesi organ bağışı yapmaya davet ediyoruz.”