Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğrencilerinden Eleştirel Sergi

07.01.2022

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi (MTF) Mimarlık Bölümü 4. sınıf ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 3. sınıf öğrencileri, SBP 490 Eleştirel Tasarım ve SBP 491 Fikirlerin Modellenmesi dersi kapsamında eleştirel bir sergiye imza attı.

Bir buçuk yıl aradan sonra derslerin tekrar yüz yüze yapılması üzerine, bu yılki tema  ‘tamamen analog’ olarak belirlendi. Öğrenciler, maddesellik, nesne teorisi ve üretim gibi konular üzerine tartışarak başladıkları bu süreçte, eleştirel tasarım dersi bağlamında eleştiri, eleştirinin gücünü neden kaybettiği ve eleştirinin nesneler ile nasıl yapılabileceği konularını ele aldı ve kendi çevrelerinden yaptıkları gözlemler üzerine ürettikleri kaygı nesnelerini sergide bir araya getirdi.

 

PAÜ Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre Kültür Merkezi Giriş Fuaye alanında sergilenen çalışmalarla ilgili olarak PAÜ MTF Öğr. Gör. Fazıl Akın şunları kaydetti: “Fikirlerin Modellenmesi dersi bağlamında malzemeler ve üretim yöntemleri ile onlara Denizli yerel üretim şekilleri sınırında nasıl ulaşılabileceği konularını tartıştık. Shaun Tan’ın Kayıp Şey kavramını bu bilgiler doğrultusunda yeniden yorumlayarak öğrencilerin ürettikleri nesneler bir araya getirdik. Sergi içerisinde; üç zararlı beyaz tuz, un, şekeri eleştiren ‘Üç Siyahlar’, ya da insanların marka algılarını sorgulayan ‘Pazar Stili’, mimariye bakış açımızı eleştiren ‘İkonik Yapılar Bardak Takımı’ adlı çalışmaların yanı sıra Denizli Kaleiçi Ustaları ile birlikte üretilen ‘Terennüm’ adlı bir enstrüman, makina evreninde kaybolup bizim dünyamıza gelen ‘Makinatör’, çeşitli desenler üreten ‘Colorific’ gibi toplamda 17 çalışma bulunmaktadır.”

 

 

İlgili Haberler