Mimarlık Öğrencilerinin Projesi Önde Gelen Mimarlık Platformunda Yayımlandı

08.03.2021

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinin ders kapsamında hazırladığı araştırma çalışmasının sonuçları, Türkiye’nin önemli mimarlık iletişim platformlarından biri olan “ARKİTERA”da yayımlandı.

PAÜ Mimarlık Bölümü öğrencileri; Alp Emre Çelik, Durmuş Alper Aksu ve İzzet İlgün, Doç. Dr. M. Burak Altınışık tarafından yürütülen Mimarlık Tarihi dersi kapsamında, Denizli İlbadı Mezarlığındaki mezar taşları üzerine bir araştırma çalışması gerçekleştirdi. Öğrencilerin çalışmalarından elde ettikleri çıktılar, mezar taşları benzerlikleri ve farklı kaynak araştırmalarına göre kataloglanıp, bir tarih dizini ve poster çalışmasında bir araya getirildi.

İlbadı Mezarlığındaki taşları toplam 10 kategoride değerlendiren öğrenciler, 100’e yakın mezar taşını inceledi. Yapılan araştırmalar sonucunda incelenen mezar taşlarının fotoğrafları bir blog sayfasında toplandı. İncelenen mezar taşlarının, devlet görevlilerinin farklı statülerini simgelemek üzere yapıldığı ve toplumdaki farklı gruplara (cinsiyet, mevki) hitap eden simgelerin Selçuklu Dönemi, Beylikler Dönemi ve Osmanlı Dönemi olmak üzere üç dönemi kapsayacak şekilde oldukları gözlemlendi. Kadın mezar taşlarının, erkek mezar taşlarına göre daha uzun ve ince boyunluklu olmasının yanı sıra üzerlerinde çiçek, duvak, gerdanlık vb gibi kadını temsil eden simgeler kullanıldığı görüldü.

PAÜ’lü genç mimar adaylarının bu projesi, Türkiye’nin önemli mimarlık iletişim platformlarından biri olan “ARKİTERA”da yayımlandı.

İlgili Haberler