Mehmet Akif ve İstiklal Marşı

03.04.2017

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı” adlı panel düzenlendi.

Prof. Dr. Nurettin Öztürk'ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele; Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Bedri Sarıca, Doç. Dr. Durmuş Akalın ve Yrd. Doç. Dr. Ali Donbay konuşmacı olarak katıldı.

Panele, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kazım Çelik, Fakülte Sekreteri Mustafa Mızrak, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan panel, Prof. Dr. Nurettin Öztürk'ün açılış konuşması ve diğer konukların konuşmalarıyla devam etti. Mehmet Akif Ersoy'un aile yapısı ve terbiyesi, yaşayış biçimi ve kültürel köklerinden bahseden Öztürk, Mehmet Akif'i 'Türkiye'nin doğusunun ve batısının sentezidir' şeklinde tanımladı.

12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü ile günün anlam ve önemine değinen Prof. Dr. Bedri Sarıca, İslamcı bir şair olarak anılmasına rağmen aslında Türkçü tarafları da azımsanmayacak kadar çoktur diyerek M. Akif'in Türkî unsurlar arasında bir bağlantı sağlanacaksa bu ancak Türkiye Türkçesi ile gerçekleşir' sözleri ile Türkiye Türkçesi'ne verdiği önemi dinleyicilere hatırlattı.

İstiklal Marşı'nın dil yapısına ve M. Akif'in gözünden şiirde önemle kullanılan 'hak', 'korkma', 'iman', 'toprak', 'garp' gibi kelimelerin manalarına değinen Prof. Dr. Sarıca, İstiklal Marşı'nın kuvvetli bir tasvir ile kaleme alındığını ifade etti.

Mısır'ın İslam ve Türk tarihinde önemli bir yer olduğunu söyleyen Doç. Dr. Durmuş Akalın ise, M. Akif'in Mısır'da geçirdiği 11 yıldan söz ederek, Türkçe dili ile Arapça arasındaki karşılıklı etkileşim konularına değindi.

Konuşmasında Mehmet Akif Ersoy’un Türk Çocuk Edebiyatı'nda önemli bir yere sahip olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Ali Donbay, M. Akif'in eserlerindeki çocuk tiplerini, çocuk gözünden yazdığı şiirlerini ve Çocuk Edebiyatı'nda türler arası geçişin eserlerinde sıkça kullandığına değindi.

Sunumların ardından panel, Prof. Dr. Nurettin Öztürk'ün teşekkür konuşması ile son buldu.

İlgili Haberler