Manyetik Sandalye İle İdrar Kaçırma Tedavisi

18.02.2021

PAÜ Hastaneleri Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD. Ürojinekolojik Rehabilitasyon Ünitesi Sorumlu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Yıldız, idrar kaçırma tedavisine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

PAÜ Hastaneleri Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD. Ürojinekolojik Rehabilitasyon Ünitesi Sorumlu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Yıldız: “Yeni eklenen manyetik sandalye ile artık idrar kaçırma tedavisine yönelik tüm konservatif (cerrahi dışı) yöntemlerin ünitede uygulanabilir olduğunu, idrar kaçırma şikayeti olan hastaların ayrıntılı değerlendirilmeleri sonucunda, nedene yönelik değişik tedavi seçenekleri ile birlikte uygulanabilen manyetik sandalye tedavisinin son derece konforlu, pratik ve yüz güldürücü sonuçlara sahip bir tedavi yöntemi olduğunu” belirtti.

Manyetik sandalyenin her tip idrar kaçırmada etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldız açıklamalarına şöyle devam etti: Tedavide düşük ve yüksek frekanslı dalgalar kullanılmaktadır. Tedavinin şekli ve cihazın ayarları idrar kaçırmanın tipine göre mutlaka hekim tarafından düzenlenmelidir. Manyetik sandalyenin herhangi bir yan etkisi yoktur. Hasta sandalyede oturduğu süre içinde ilgili bölgede hafif bir titreşim ya da dalgaların çarpma hissini duyabilir, hatta pelvik kasların kasıldığını hissedebilir. Tedavi sırasında ve sonrasında hasta ağrı hissetmeyecektir. Hastaya diğer konservatif tedavi yöntemlerindeki gibi vajina ya da rektuma herhangi bir prob (alet) uygulanmaz. Hasta bir sandalyede 20-30 dakika süreyle elbiseleri ile soyunmaya gerek kalmadan oturur.  Haftada 2 ya da 3 kez - 6 ya da 12 hafta uygulanmaktadır. Literatürde başarı oranları oldukça yüksektir (%60-80). Manyetik sandalye  tedavisinin pelvik taban egzersizleri (Kegel) ve mesane eğitimi ile desteklenmesi başarıyı artırmaktadır. İdrar kaçırmaya, gaz ve büyük abdest kaçırma eşlik ediyorsa bu şikayetlerin iyileşmesine de katkı sağlamaktadır. Hatta prostat ameliyatları sonrası gelişebilen idrar kaçırma tedavisinde de uygulanmaktadır.

Gerek görülmesi halinde mesanenin fonksiyonları hakkında bilgi veren ürodinami tetkikinin de yapıldığı ünitemizde; tedaviler manyetik sandalye tedavisine ek olarak, idrar kaçırma tipine ve muayene sonuçlarına göre yaşam tarzı değişikliği, pelvik taban kas eğitimi, mesane eğitimi ve zamanlı işeme programı, biyofeedback, elektriksel stimulasyon, tibial sinir stimulasyonu gibi tüm konservatif seçeneklerinin yer aldığı kapsamlı ürojinekolojik rehabilitasyon programı şeklinde yürütülmektedir. 

Prof. Dr. Necmettin Yıldız;  oturarak ve soyunmadan, kolay idrar kaçırma tedavisinin mümkün olduğu manyetik sandalye hizmeti ile tüm hastaların geç olmadan, erken tanı ve tedavi ile bu  hastalıktan kurtulabileceklerini de belirtti.

News