Laodikya Su Yazıtı, Anadolu’da Suyun Tarihi ve Bugünü

20.10.2016

Pamukkale Üniversitesi, Su Politikaları Derneği ve İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi işbirliğiyle “Laodikya Su Yazıtı, Anadolu’da Suyun Tarihi ve Bugünü” konulu sempozyum düzenlendi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Erdur, Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, DESKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Mahmud Güngör, İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Şevket Murat Şenel, Türkiye’de alanlarında uzman öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

İlk olarak söz alan İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Şevket Murat Şenel, “Su varsa hayat var, medeniyet var. Medeniyetin izlerini takip etmek istiyorsak, suyun izlerini takip etmemiz yeterli. Türkiye’nin alanlarında önemli isimlerini burada ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Etkinliğin konferans, sempozyum, panel ve geziden oluşan bir organizasyon olduğunu belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Erdur, “Genel sunumların yanında Denizli’ye özgü sunumların yoğun olması, insanlık adına Denizli’nin ne kadar önemli bir geçmişi olduğunu gösteriyor. Davetli hocalarımız kendi alanlarında oldukça başarılı profesyonel isimler. İki gün sürecek etkinliğimizin sosyal program ayağında ise iki antik kente gezi düzenlenecek. Bu etkinliği organize eden tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ilk olarak söz alan Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Öziş, “Dört bin yıl boyunca Anadolu’da Su Mühendisliği” konusunda sunum yaptı. Anadolu’nun birçok uygarlığın kesişme noktasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Öziş, “Evrensel bir kültür mirası niteliğini taşıyan, son dört bin yılın hemen her döneminden kalan, bazıları günümüzde de işlevini sürdüren pek çok su yapısı, Türkiye’yi tarihi su yapıları açısından dünyanın en zengin ve ilgi çekici açık hava müzelerinden biri kılmaktadır” dedi. Öziş, konuşmasını Hitit, Urartu, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi Su Yapıları hakkında bilgiler vererek tamamladı.

Gün boyu süren konferanslarda Prof. Dr. Fahri Işık “Uygarlık Anadolu’da Doğdu”, Prof. Dr. Celal Şimşek “Laodikya Su Yazıtı”, Prof. Dr. Doğan Yaşar “Tarihsel Kuraklıklar ve Savaşlar” konularında sunumlar yaptılar. Daha sonra Dursun Özden tarafından hazırlanan “Denizli Su Medeniyeti” adlı video gösterisi yayınlandı. Ayrıca öğleden sonra “Anadolu’da Su Yönetimi” paneli gerçekleşti. Prof. Dr. Havva İşkan Işık’ın moderatörlüğünde yapılan panelde Prof. Dr. Orhan Baykan, Doç. Dr. Mahmud Güngör konuşmacı olarak katıldı. Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız’ın “Su Yönetiminin Tarihi ve Yeni Su Yasası Tasarısı” konferansıyla etkinlik sona erdi.

Etkinliğin ikinci gününde ise Laodikya ve Hierapolis’e gezi düzenlenecek.  

İlgili Haberler