Karanfil Çiğnerken Bir Kez Daha Dikkat
5 gün önce baş ağrısı şikayeti nedeniyle ağzına karanfil alması sonrasında derin nefes almakla karanfili yanlışlıkla yutan 22 yaşında kadın hasta PAÜ Hastanesi Göğüs Hastalıklarına başvurdu ve tedavisi sonucunda iyileşti. Tedavisini Göğüs Hastalıkları AD. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Uğurlu ve Araştırma Görevlisi Nilüfer Yiğit gerçekleştirdi.
Tedavisini başarıyla gerçekleştiren Göğüs Hastalıkları AD. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Uğurlu hastanın durumunu şöyle açıkladı ; Nefes güçlüğü çekmesi sonucunda dış merkez başvuruları olan hastaya net bir tanı konulamaması nedeniyle en son gittiği doktor tarafından hastanemize yönlendiriliyor. Hasta polikliniğimize 5 gündür olan nefes darlığı ve hırıltı şikayetiyle başvurdu. Hastanın polikliniğimizde alınan anamnezi ve tipik fizik muayene bulgusu ile karanfil yutmasından şüphelenilerek toraks bilgisayarlı tomografi görüntülemesi yapıldı. Görüntüleme sonucu tanıyı desteklemekteydi. Bu bulgularla hastaya hem kesin tanı hem de tedavi amacıyla Göğüs Hastalıkları Bronkoskopi Ünitesinde bronkoskopi işlemi yapıldı. Sağ akciğer alt lob bronşunda kahverengi yabancı cisim olduğu görüldü ve gerekli malzemeler kullanılarak yabancı cisim ( karanfil ) bulunduğu noktadan çıkarıldı.
Hastanın tipik anamnezi ve fiziki muayene bulgusu tanı koymamızda kolaylık sağlamış olup şüpheci yaklaşım ve erken tanı ve tedavisi sağlanmıştır.
Doç. Dr. Uğurlu; hastaya erken müdahale edilmemesi durumunda akciğerlerin büzüşmesi ve görevini yerine getirememesi, tıkanıklık sonrasında zatürre gibi komplikasyonlarla karşı karşıya kalınarak ve hatta ölümle bile sonuçlanabileceğini belirtti ve hastalarımızı karanfil konusunda uyardı.