İTBF’de “Gerçeküstücü Şiir Bilinçaltı ve Hermetizmin Gecesinde Çakan Şimşek” Etkinliği Yapıldı

15.12.2023

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF)’nde Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevket Kadıoğlu ve Tarih Bölümü lisans öğrencisi Batuhan Çağlayan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Gerçeküstücü Şiir Bilinçaltı ve Hermetizmin Gecesinde Çakan Şimşek” etkinliği yapıldı.

İTBF İsmail Çetişli Konferans Salonu’nda, Cumhuriyetin Kuruluşunun 100. Yıl Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen, “Gerçeküstücü Şiir- Bilinçaltı ve Hermetizmin Gecesinde Çakan Şimşek” konulu etkinliğe Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Şevket Kadıoğlu ve Tarih Bölümü lisans öğrencisi Batuhan Çağlayan konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmacılar, etkinliğin başında; en belirgin bir biçimde akılcılıktan kopuşla ilişkilendirilen, aklın denetimindeki gerçekliği değil bilinçaltının gerçekliğini ortaya çıkarmayı amaçlayan ve yirminci yüzyılın ilk yarısında ortaya çıkan “Gerçeküstücülük” hareketinin doğuşu hakkında tarihsel bir perspektif sundu. Bu hareketin ortaya çıkışında on dokuzuncu yüzyılda Gérard de Nerval’in (düş bağlamında) ve daha sonra Baudelaire’in etkisini vurgulayan konuşmacılar, “kesinlikle modern olmak gerekir” diyen Rimbaud’nun ve Maldoror’un Şarkıları adlı eseri ile Lautréamont’nun etkisine de dikkat çektiler. Fütürizm, Dadaizm ve Apollinaire’in Yeni Düşünce (l’Esprit Nouveau) atılımının da gerçeküstücülüğün hazırlanmasında ana duraklar olduğunu belirttiler. Gerçeküstücü teknikler olarak bilinen; mizah, düş, harikulade (le merveilleux) çılgınlık, otomatik yazı, nefiz kadavra (le cadavre exquis) hakkında da bilgi veren konuşmacılar gerçeküstücü şiirin aklın denetiminden uzak bir imge fışkırması, gecede bir görünüp hemen kaybolan bir şimşek olarak tanımlanabileceğini vurgulayarak, gerçeküstücülüğün kurucusu André Breton’un Philippe Soupault ile  birlikte otomatik yazı (l’Ecriture automatique) tekniği ile yazdıkları “Manyetik Alanlar” adlı eserden örnekler seslendirdiler ve ayrıca aralarında en dikkat çekicisi ilk dönem şiirlerini gerçeküstücülük etkisinde yazan René CHAR başta olmak Fransız gerçeküstücü şairlerin şiirlerinden örnekler sundular.

Konuşmacılar Batuhan Çağlayan ve Doç. Dr. Kadıoğlu’nun, katılımcı öğrencilerle birlikte oynadıkları “Nefis Kadavra” oyunu etkinliğe damgasını vurdu. 

İlgili Haberler